mariustuca.ro / Tristetea ne impiedica sa percepem unele culori, in special albastrul si galbenul (Autoare: Magda Marincovici )
Sentimentul de tristete poate sa ne modifice modul in care percepem unele culori. Este principala concluzie a studiului publicat recent in revista Psychological Science. Cercetatorii americani de la Universitatea Rochester din Statele Unite au format doua grupe de voluntari: prima grupa a vizionat un film cu scene dramatice, a doua grupa, o comedie. Apoi, participantii la studiu au raspuns la un chestionar privitor la starea lor emotie.
Cercetatorii au observat ca participantii cei mai tristi au fost mai putin siguri atunci cand a trebuit sa identifice unele culori comparativ cu cei care au beneficiat de comedie. Comparativ cu cei veseli, participantii tristi au avut dificultati mai mari in a distinge spectrul culorilor de la albastru la galben. In schimb, ei nu au avut probleme in a distinge rosul si verdele. Aceste rezultate nu au nici o legatura cu diferentele de efort, de atentie sau de implicare a participantilor pentru a indeplini aceasta misiune, precizeaza cercetatorii. Studiul nostru sugereaza ca tristetea este responsabila de diferentele in perceptia culorilor, spun autorii studiului. Cercetatorii sustin ca alterarea perceptiei nuantelor de albastru si galben este legata de secretia unui neurotransmitator, dopamina.
Supranumita hormonul fericirii, cantitatea de dopamina este secretata intr-o cantitate mai mica atunci cand tristetea ne copleseste.
- Starea de spirit si emotiile pot afecta modul in care vedem lumea din jurul nostru, subliniaza Christopher Thorstenson de la Universitatea din Rochester, co-autor al studiului.