Simona Ciff, psiholog clinician, a postat pe blogul top-psy.ro un articol cu titlul: "Cei patru cai ai Apocalipsei prezic despartirea in cuplu". Cei interesati pot sa-si analizeze relatia de cuplu si sa afle ce sanse au sa ramana in continuare cu partenerul sau sa se desparta.

Cu totii ne dorim sa fim fericiti! Majoritatea dintre noi ne plangem de lucrurile care nu merg bine in relatia noastra si ii invidiem pe cei care, dupa opinia noastra, sunt fericiti. Ce omitem uneori este faptul ca fericirea si intelegerea in cuplu nu pica din cer.
Este o combinare de factori in care ambii parteneri LUCREAZA la relatie.
Modul in care comunici in cuplu poate sa determine cat timp vei mai petrece in relatia respectiva.In articolul de azi am ales sa vorbesc despre cateva semne care pot prezice daca relatia va dura sau se indreapta spre despartire/divort.
Gottman (1994) a demonstrat faptul ca in cuplurile cu un nivel ridicat de agresivitate verbala, probabilitatea divortului este extrem de ridicata. De asemenea, acesta a stabilit ca modul in care comunica partenerii prezice, fie divortul, fie satisfactia in relatia respectiva.
Cuplurile care au o probabilitate mai ridicata de a se desparti folosesc mult mai des interactiuni negative in relatia lor unul cu celalalt.

CEI PATRU CAI AI APOCALIPSEI

Pentru cei ce nu stiu, in Apocalipsa capitolul 7 se mentioneaza 4 cai. Calul alb, calul rosu (razboiul), calul negru (despartire ), calul galben (moartea).
In psihologia cuplului, exista 4 factori care prezic divortul/despartirea si care au fost numiti "Cei patru cai ai Apocalipsei". Acestia sunt:

Nemultumirea/critica. Nemultumirea multora se exprima prin vorbe dure sau cu subinteles, prin trantirea de obiecte, gesturi, mimica, voce. Nemultumirea degenereaza adesea in critica. "iar ai uitat sa iei paine!", "nu faci nimic toata ziua", "la toti se poate doar la noi nu", "unde sunt cheile? Mai bine as sta singura. Nu gasesc nimic cand caut", "iar ai fost la maica-ta?", "iar te-ai vazut cu prietenele tale?".

Dispretul. Apare sub forma de batjocura, insulta, sarcasm sau luare in ras a partenerului. De cele mai multe ori se foloseste in expresii in care se face referire la incompetenta partenerului sau absurditate: "nu esti bun de nimic", "nu esti in stare nici sa deschizi gura", "nu vezi ca doar prostii vorbesti?" "ce tampenii vorbesti!" "esti ca maica-ta!", "tu si neamul tau de rahat", "gunoiule".

Mecanism de aparare. Incercarea de evitare sau de protejare a propriei persoane din calea unui atac perceput. Un raspuns poate fi negarea ("nu am facut eu"), neasumarea responsabilitatii ("daca nu vira ala la staga nu intram in sant"), un contraatac ("tu vorbesti? Tu cum faci? Esti mai bun?") sau un vaiet ("ioiiiiii, ma doare", "ametesc", "lesin" - e folosit adesea de persoane care intra in rolul de victima pentru a devia de la subiectul discutiei).

Blocarea. Partenerul care asculta esueaza in a-i oferi vreun semn partenerului care vorbeste. Este vorba de "zidul de piatra". Din punct de vedere emotional cel care vorbeste are impresia ca nu e ascultat, ca cealalta persoana nu este prezenta, ca este ostila, ingamfata, rece sau neinteresata.

In finalul articolului, Simona Ciff adreseaza doua intrebari si o urare:
Pe ce cal calaresti cand discuti cu partenerul?
Pe ce cal esti cand partenerul discuta cu tine?
Iti doresc o relatie plina de implinire si multumire!
Cu drag,
Simona