InfoBrasov.net : 25 pasi simpli pentru a evita boala Alzheimer

10. Spuneti DA cafelei
Cafeaua se dovedeste a fi un tonic al creierului aflat in process de imbatranire. Este un anti-inflamator, contribuie la blocarea efectelor pe care colesterolul le are asupra creierului si reduce riscurile accidentelor cerebrale, depresiei si diabetului, care toate faciliteaza dementa. Are un mare continut de antioxidanti si cafeina, care stopeaza moartea neuronilor si amelioreaza diabetul, hipertensiunea si accidentele cerebrale care conduc la dementa. Pentru majoritatea oamenilor, un consum de cafea zilnic moderat, de 2-4 cesti, nu este rau si poate fi util.

11. Pericolul unei greutatii scazute
Peste varsta de 60 de ani, pierderea nemotivata de greutate poate fi un semn al bolii Alzheimer. Un studiu a aratat ca femeile care au aceasta boala au inceput sa piarda din greutate cu cel putin 10 ani inainte de diagnosticarea dementei. Femeile care au inceput sa dezvolte dementa au slabit in decursul a trei decenii si atunci cand au fost diagnosticate aveau cu circa 6 kg mai putin decat cele care nu prezentau Alzheimer. Daca aveti peste 60 de ani si prezentati o inexplicabila pierdere in greutate adresati-va medicului dvs.

12. Beti vin
Un pahar de vin pe zi poate intarzia dementa. Cercetarile arata ca vinul este un anti-inflamator si creste colesterolul bun, ceea ce ajuta la preintampinarea dementei. Antioxidantii puternici din vinul rosu confera acestuia proprietati anti-dementa. Astfel de antioxidanti relaxeaza arterele, dilata vasele sanguine si sporesc debitul sanguine, ceea ce stimuleaza procesele cognitive.

13. Cunoasteti care sunt primele semnale
Problemele de memorie nu sunt primul semnal de alarma. Puteti constata un declin in aprecierea distantei, de exemplu puteti dori sa apucati un pahar, dar esuati in a-l apuca. Sau puteti aprecia gresit distanta atunci cand traversati strada. Rezolvarea unui joc de puzzle sau citirea unei harti pot, de asemenea, sa va produca probleme. Pierderea simtului mirosului poate fi, de asemenea, un semnal de alarma. La fel, punerea in mod repetat a aceleiasi intrebari sau depunerea in locuri improprii a lucrurilor personale (de exemplu, punerea cheilor in frigider). Acordati atentie problemelor de memorie, intrucat cu cat sunt identificate mai devreme semnalele de alarma, cu atat pot fi mai eficiente modificarile de stil de viata sau de medicatie.

14. Dieta mediteraneana Indiferent de regiunea in care traiti, dieta mediteraneana poate feri creierul dvs. de deteriorarea memoriei si dementa. Studiile arata in mod sistematic ca mancarea din Grecia, Italia si Liban este realmente o hrana pentru creier. Urmand aceasta dieta - bogata in legume cu frunze verzi, peste, fructe, nuci, legume, ulei de masline si putin vin - poate reduce la jumatate riscul de boala Alzheimer. Decat sa depindeti de un singur aliment sau de putine substante nutrient, dieta propusa este un meniu bogat in elemente complexe benefice pentru creier, ce includ un set de antioxidanti ce apara celulele cerebrale de deteriorarea oxidanta.

15. Obezitatea la varsta medie Creierul dvs. este sensibil la grasimea dvs. Un studiu a aratat ca persoanelse obeze au cu 8% mai putin tesut cerebral, iar persoanele supraponderale au cu 4% mai putin tesut cerebral decat persoanele cu greutate normal. Creste astfel alarmant riscul de Alzheimer. In plus, scaderea volumului creierului se produce in zone ce reprezinta tinte ale bolii Alzheimer si care sunt critice pentru planificare, memoria pe termen lung, atentie si functii de executie si de control al miscarilor. Sesizati chiar de la aparitie semnele de crestere a greutatii, inca din tinerete sau la varsta mijlocie. In mod ciudat, obezitatea dupa varsta de 70 de ani nu sporeste riscul de Alzheimer, dar asta nu inseamna ca putem neglija exercitiul fizic, cel mai bun mod de stimulare a functiei cognitive si de intarziere a aparitiei bolii Alzheimer la orice varsta.

16. Asigurati-va un bun somn de noapte
Lipsa de somn este toxica pentru celulele creierului. Somnul are surprinzatoare puteri de protejare a creierului contra pierderilor de memorie ti bolii Alzheimer. Este un mijloc minunat de manipulare a nivelurilor temutei toxine cerebrale peptide beta-amiloida, primul agent instigator al bolii Alzheimer, care conform cercetarilor conduce la accelerarea riscului aparitiei bolii. Cercetarile au aratat, de asemenea, ca un somn in medie de 5 ore sau mai putin in timpul noptii este corelat cu o mare crestere a grasimii visceral abdominal, care poate conduce la diabet si obezitate si in final la Alzheimer. Recurgeti la perioade scurte de somn (atipiri) si la tratamente in caz de insomnii.

17. Asigurati-va un larg cerc social
Studiind creierul unei femei de 90 de ani care este foarte social care a decedat din caza bolii Alzheimer, cercetatari din Chicago au descoperit ca o larga retea de socializare i-au asigurat o mare "rezerva cognitiva" care a permis creierului ei sa nu-si dea seama ca sufera de Alzheimer. De ce se intampla asa este un mister, dar interactiunea cu prietenii si cu familia pare sa creasca eficienta creierului. El isi formeaza rute de comunicare alternative, care sunteaza conexiunile deteriorate de boala Alzheimer. Deci intalniti-va adesea cu familia si prietenii si extindeti-va reteaua social. Cu cat este mai puternica rezerva creierului, pe care o construiti in decursul vietii, cu atat este mai probabil ca sa restrangeti simptomele bolii Alzheimer.

18. Rezolvati stresul
Cand sunteti stresat, corpul elibereaza hormoni denumiti corticosteroizi, care va salveaza in caz de criza. Dar reactiile unui stress persistent declansate de evenimente zilnice - cum ar fi frustrarea locului de munca, problemele de traffic sau cele finaciare - pot fi periculoase. In timp acest stres poate distruge celulele creierului si suprima cresterea unora noi, astfel incat volumul creierului se restrange. Evenimente traumatizante bruste - moartea cuiva drag sau un eveniment de schimbare majora a stilului de viata cum ar fi pensionarea - pot conduce la un sever stress psihologic care precede dementa. Retineti faptul ca stresul cronic poate spori vulnerabilitatea persoanelor varstnice in ceea ce priveste deteriorarea memoriei si dementa. Cautati sfaturi profesioniste. Antidepresivele, sfaturile, tehnicile de relaxare si alte forme de terapie pot limita pierderea de memorie cauzata de stress, in cazul incare se iau masuri din timp.

19. Atentie la dantura
Gingii deteriorate pot sa va otraveasca creierul. Persoanele cu boli de dantura si gingii tind sa prezinte rezultate scazute la teste de memorie si cognitive, conform cercetatorilor din USA din domeniul stomatologiei, care au descoperit ca infectia responsabila de bolile gingivale elibereaza produse colaterale ce migraza spre zonele din creier implicate in pierderea de memorie. In consecinta, perierea danturii, folosirea firelor dentare si prevenirea bolilor gingivale pot ajuta la mentinerea sanatatii gingiilor si a dintilor, dar si a acuitatii memoriei. Un alt studio a aratat ca persoanele in varsta cu cele mai severe gingivite (inflamarii ale gingiilor) prezentau de 2-3 ori mai multe semne de deteriorare a memoriei si cunoasterii, decat cei cu forme discrete ale gingivitei.

(Va urma)