Potrivit medicilor endocrinologi, ciclul menstrual este oglinda sanatatii oricarei femei. Stresul, alimentatia, stilul de viata si nu numai pot provoca dereglari menstruale si implicit pot pune santataea in pericol.
Dr. Tania Bejan, specialist Ropharma, ne ofera informatii despre ce semnale transmite menstruatia despre sanatatea noastra.
Zona intima este una dintre cele mai sensibile parti ale corpului feminin, supusa unei serii de transformari si procese fiziologice, care au rolul de a asigura in mod natural sanatatea intima. Dintre acestea, menstruatia este adesea insotita de o gama complexa de simptome ce pot oferi indicii legate de sanatatea si functionarea corecta a organismului. De aceea este foarte important ca orice femeie sa fie informata, sa-si cunoasca foarte bine propriul corp, precum si semnalele pe care acesta i le transmite:
Sindromul premenstrual - "_se manifesta cu una-doua saptamani inainte ca menstruatia sa apara. Unele femei pot experimenta simptome fizice si psihice variate, iar altele pot sa nu prezinte nici un simptom. Sindromul premenstrual poate cauza: balonare, dureri de spate, dureri de cap, ale sanilor, acnee, pofta de dulciuri, oboseala, depresie, anxietate, constipatie, insomnie, crampe abdominale. Acestea nu sunt foarte grave si nu reprezinta motive de ingrijorare, decat in cazul in care sunt insotite de dureri intense sau simptome resimitite mult mai puternic decat in mod normal si devin obstacole in desfasurarea zilnica a activitatilo_r" explica specialistul Ropharma, Dr. Tania Bejan.
Menoragia - sau cresterea abundentei si duratei ciclului menstrual. Aceasta este cauzata de un dezechilibru al hormonilor precum progesteron sau estrogen, pubertatea, infectie, inflamarea cervixului, hipotiroidism, tumori necanceroase ale uterului sau schimbari in dieta.
Lipsa menstruatiei - "La adolescente se numeste amenoree si poate insemna faptul ca menstruatia nu a aparut pana la varsta de 16 ani. Amenoreea secundara se refera la aparitia menstruatiei si apoi disparitia ei pentru trei luni. Cauzele pot fi reprezentate de: un defect al aparatului genital, probleme cu glanda pituitara, anorexie, hipertiroidism, chisturi ovariene, fluctuatii ale greutatii, sarcina. Acestea difera la adulti si sunt de obicei: insuficienta ovariana prematura, infectii pelvine, sarcina, alaptarea sau menopauza, in functie de varsta la care se manifesta" ,ne informeaza Dr. Tania Bejan, specialist Ropharma.
Menstruatia neregulata
Un ciclu normal - adica perioada dintre prima zi a unei menstruatii si prima zi a urmatoarei menstruatii - poate sa dureze intre 21 si 35 de zile. In primii ani de menstruatie, ciclurile sunt lungi si neregulate, iar odata cu inaintarea in varsta devin mai scurte si neregulate. Oricum, este posibil ca menstruatia sa nu fie niciodata regulata, adica in unele luni va dura mai mult, in altele mai putin. Acest lucru nu este anormal. Ce ar trebuie sa te ingrijoreze sunt schimbarile bruste. Daca ai un ciclu regulat care dintr-o data devine foarte neregulat, atunci mergi la ginecolog.
Durerea menstruala (dismenoree) - Poate reprezenta un simptom clasic al sindromului menstrual sau in cazul in care se manifesta sub forma unor dureri ingrozitoare la inceputul menstruatiei, pot indica anumite afectiuni medicale precum: fibrom uterin, boala inflamatorie pelvina, endometrioza (cresterea unui tesut in afara uterului)
Culoarea ciclului menstrual - "culorile roz inchis sau rosu sunt normale. Culoarea maro sau maro inchis, indica faptul ca sangele este vechi si nu a fost eliminat imediat din corp. Poate aparea la inceputul sau sfarsitul menstruatiei. Sangele de culoare gri poate indica avort sau o infectie, iar in acest caz va trebui consultat un doctor ginecolog_." explica specialistul imunolog Dr. Tania Bejan.
‘’_Daca se observa schimbari semnificative ale menstruatiei, primul pas pentru diagnosticarea problemei il reprezinta contactarea medicului ginecolog. Acesta va realiza un consult pelvin si diferite analize care ii vor indica cauza problemelor. Ulterior, bazandu-se pe rezultate, va stabili si un tratament corespunzator", recomanda Dr. Tania Bejan.
O atentie deosebita trebuie acordata si alimentatiei care te scapa de durere in timpul menstruatiei. Cele mai potrivite alimente recomandate in aceasta perioada se numara:
1. Produsele lactate slabe - Au calciu si vitamina D care calmeaza durerile.
2. Legumele de culoare verde - Au magneziu si calmeaza crampele menstruale.
3. Alimente bogate in acizi grasi omega-3 - Au efect antiinflamator si calmeaza durerile. Surse: semintele de dovleac, semintele de floarea soarelui, semintele de susan, semintele de in, pestele gras (ton, somon, sardine, macrou, ansoa, hering).
4. Avocado - Contine vitamina E care diminueaza durerea si tensiunea pe care o simti la nivelul sanilor.
5. Ceaiul de musetel - Are efecte antispastice si calmante.
6. Spanacul - Contine fier de care ai nevoie, deoarece se pierde mult in timpul menstruatiei.
7. Lintea si nautul - Contin vitamine din complexul B care reduc durerile premenstruale
Masurile zilnice de preventie a aparitiei problemelor menstruatiei, cum ar fi utilizarea unor produse pentru igiena intima din ingrediente naturale, cu eficienta clinica demonstrata sunt primul pas pentru sanatatea intima.Grupul Ropharma a lansat gama de produse Lady Health, prin care introduce conceptul de aparare cu probiotice la produsele destinate ingrijirii sanatatii femeii. Produsele din aceasta gama (Feminine Cleaning Gel, Feminine Intimate Serum, Cleansing Mousse, Feminine Mist) nu contin sapun. Ingredientele folosite la crearea lor sunt filtratul de iaurt probiotic, acidul hialuronic, extractul de aloe vera si glicerina, care echilibreaza pH-ul florei vaginale, reduc cu delicatete mirosul neplacut si protejeaza zona intima a femeii. Pot fi utilizate in timpul menstruatiei, al sarcinii, dupa nastere sau dupa contact sexual si la menopauza. Se pot achizitiona din farmaciile Ropharma prezente in toata tara sau direct de pe siteul www.ropharma-healthcare.ro. Pentru mai multe detalii, accestati www.sanatateintima.ro.