Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei,intitulata: Politicile de crestere demografica trebuie sa fie prioritare pentru Guvernul Romaniei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
In declaratia mea de astazi as dori sa ma refer la o problema a societatii romanesti despre care am mai vorbit aici in plenul Senatului. Este vorba despre criza demografica cu care se confrunta Romania si care, pe termen lung, daca nu sunt luate masurile necesare, va cauza grave probleme in functionarea societatii si a statului roman.
Prilejul care ma determina sa va vorbesc despre acest subiect este o declaratie nefericita a premierului Dacian Ciolos. Intr-o emisiune televizata, domnia sa a declarat recent ca nu vor fi bani pentru majorarea indemnizatiilor de crestere a copilului daca nu ne spune Parlamentul de unde sa taiem. Cu alte cuvinte, premierul Ciolos cere Parlamentului sa indice sursele bugetare din care se va sustine revenirea la normalitate in privinta indemnizatiei pentru mame: eliminarea plafoanelor si revenirea la 85% din salariul incasat de mama pe ultimele 12 luni, precum si revenirea la perioada de 2 ani, dupa ce actuala lege restrangea perioada la un singur an.
Observ ca domnul prim-ministru preia stilul discursiv si politicile de austeritate atat de paguboase ale fostelor guverne de dreapta si prima solutie la care se gandeste este taierea cheltuielilor si realocarea resurselor. Guvernul tehnocrat se ascunde sub lozinca Nu sunt bani si in loc sa gaseasca solutiile de crestere a veniturilor la buget, incearca sa arunce responsabilitatea asupra Parlamentului. Rolul guvernului nu este acela de a ne spune ca bugetul nu are resurse! Rolul Guvernului Romaniei este de crea resurse! Mai mult, Guvernul trebuie sa vina cu o strategie clara pentru a arata cum colectam mai multi bani la buget pentru a finanta proiecte de importanta strategica pentru Romania!
Nu vad ce poate fi mai important pentru un Guvern tehnocrat decat sa se ocupe de problemele cu adevarat importante ale societatii. Iar combaterea efectelor crizei demografice este una dintre ele. Daca nu incepem sa ne gandim la modul serios la aceasta problema si sa luam masurile necesare pentru cresterea natalitatii, inclusiv la marirea indemnizatiei pentru cresterea copilului, pe termen mediu si lung Romania va inregistra probleme foarte grave. Ce ma mira este ca domnul prim-ministru stie acest lucru si cu toate acestea se face ca le ignora. Asa cum arata statisticile de astazi, declinul demografic al Romaniei pare ireversibil. In fiecare an din ultimii 50, doua mici orase au disparut de pe teritoriul tarii. In plus, tinerii sub varsta de 14 ani sunt depasiti de populatia de peste 65 de ani, iar in aceste conditii, sistemele de pensii si de sanatate risca sa intre in colaps. Daca nu cumva au si intrat deja!
Intrebare care se pune este oare pentru primul ministru al Romaniei ce este mai important: depasirea deficitului si crearea unor suparari la nivelul Uniunii Europene sau cresterea natalitatii si echilibrul demografic si social al Romaniei?
Cresterea indemnizatiei pentru mame este o masura care vine sa stopeze declinul demografic al Romaniei, si este la fel de necesara precum dublarea alocatiei pentru copii. In plus e nevoie si alte masuri pentru a putea combate in mod eficient scaderii populatiei Romaniei si pentru a sprijini familiile care isi doresc copii.
Romania trebuie sa investeasca in viitorul sau si de aceea trebuie sa incurajam prin toate mijloacele toate aceste familii. Masura cresterii indemnizatiei pentru mame nu este una populista, ci una absolut necesara. Romania are mult mai multa nevoie cresterea natalitatii si de mame care pot asigura un trai decent copiiilor, decat sa dea bine in statistici si sa faca pe placul liderilor UE. Nu cred ca Romania se va prabusi economic daca va adopta masurile pentru incurajarea natalitatiii. Dimpotriva, cred ca putem sa ne salvam ca natie. Sper ca si domnul Ciolos sa inteleaga asta si sa aplice legile pe care Parlamentul le va adopta!