MAGAZIN : Alte observatii OZN in Polonia (Autor: DAN D. FARCAS)
(Continuare)
Un sir de stele
La Pabianice (voievodatul Lodz), pe 13 octombrie 2013, la miezul noptii, domnul Mateusz, de 30 de ani, care traieste intr-un bloc de locuinte din centrul orasului, a vazut un spectacol neasteptat. El scria ulterior:
- M-am dus pe balcon sa fumez o tigara, cand am vazut un lucru ciudat pe cer. Erau ca niste stele galbene care treceau repede peste Pabianice dinspre nord-est (cum ar fi de la Lodz spre Lask). Aratau ca un sir de stele cu o lumina tulbure, cu o stralucire apoasa in jur (asezate intr-o forma de bumerang de dimensiuni enorme). Observatia a durat doar 5-7 secunde. Obiectul era ca un bumerang sau parasuta (sau ceva de genul acesta); parea curbat, rotunjit si, ca si cum ar fi fost partial transparent. Nu puteai recunoaste un contur material, ci mai degraba o ceata sau un abur care indica o forma.
O alta observatie a avut loc la Goldap (voievodatul Varmia si Mazuria), in noaptea de 26 aprilie 2013, la ora 1.30. Martorul, care s-a prezentat ca ofiter in armata, a declarat ca a zarit accidental o nava ciudata care trecea deasupra norilor cirrus de pe cerul oraselului. Obiectul semana cu litera V, cu un capat bont, si se deplasa cu partea deschisa in fata. Pe coca obiectului erau pozitionate niste lampi care-si schimbau culoarea de la verde deschis si albastru, la galben si violet. Omul a fost socat de dimensiunea obiectului si de posibilitatea ca un astfel de lucru uluitor sa bantuie pe cerurile Poloniei. Obiectul, care nu scotea niciun sunet, a ramas in raza sa vizuala pentru aproximativ 150 de secunde. Merita de mentionat faptul ca regiunea in care a avut loc reperarea, este situata aproape de frontiera rusa si este cunoscuta prin observarea unor aparitii de o forma neobisnuita si in anii precedenti, cum ar fi un alt triunghi, vazut in 2003 in Bartoszyce.
La Szczecin (voievodatul Pomerania de Vest), la mijlocul lunii mai 2014, in jurul orei 23, o femeie, infasurata in paturi, observa cerul, alaturi de fiica sa, in speranta sa vada caderea unor meteoriti.
- Eram asezate in mijlocul gradinii si ne uitam spre cerul de nord-vest. Aceasta a fost si directia catre care se indrepta obiectul. A trecut peste noi fara sa se auda niciun sunet. Parea ca si cand ar fi fost plasmatic. Partea sa frontala se vedea clar, iar pe laturi avea umbre ale unor puncte circulare pe care le puteai lua drept un fel de lampi. Am fost uimita de aceasta aparitie si la fel a fost si fiica mea. Dupa un timp, au trecut in aceeasi directie doua avioane militare. In baza estimarilor vizuale, obiectul era de aproximativ trei ori mai mare decat ele. Obiectul parea transparent si am vazut numai contururile sale, ca si cand ar fi fost iluminate de o sursa necunoscuta.
Pe 3 august 2014, la ora 2 dupa miezul noptii, o persoana din orasul Grudziadz (voievodatul Cuiavia si Pomerania), s-a trezit si a iesit pe balcon sa se racoreasca. A vazut un satelit in miscare, apoi alte doua puncte luminoase deplasandu-se pe cer. La un moment dat, a zarit insa ceva cu totul neobisnuit. Era, asa cum declara:
- Un obiect triunghiular, mare si intunecat, urmat, ca si cand ar fi fost legate, de un alt OZN, avand forma de platou. Zburau la o inaltime de circa 600-700 de metri. Le-am vazut circa doua secunde. Aparitia era de doua ori mai mare decat avioanele ultra-usoare care decoleaza frecvent de pe aerodromul local, dar de 3-4 ori mai rapida si complet lipsita de zgomot.
O reperare aproape identica a fost facuta cu doua zile mai devreme, in Zory (Silezia).
Au fost si alte rapoarte similare. La Legnica (Silezia Inferioara), pe 6 august 2014, la ora 23, a fost vazut, plutind pe cer, un obiect triunghiular, impodobit cu luminite de culoarea chihlimbarului (sau rosie), care a tasnit la un moment dat, disparand in cateva secunde. La Piekary Slaskie (Silezia), pe 20 septembrie 2014, in jurul orei 20, doamna G. a vazut un triunghi imens, planand peste capul ei intr-o tacere totala, cu un fascicol de lumina iesind din suprafata inferioara a acestuia. Pe 9 septembrie 2013 in Sokolka doi oameni au vazut de pe balcon, cateva secunde, zburand un triunghi punctat cu lumini. Alte rapoarte au implicat obiecte de forme neobisnuite, dar comparabile cu avioane, de pilda pe 25 septembrie 2014, in Lublin, un obiect care a plutit la 100 de metri de sol, ca la un moment dat sa plece cu o viteza imposibila. Mai mult ca sigur, pe langa cele de mai sus, au fost si multe observatii care nu au fost raportate.
Autorii articolului trag cateva concluzii pe marginea cazurilor examinate. Aceste obiecte sunt in acelasi timp si evazive si dispuse sa se manifeste; cu siguranta ele nu sunt prototipuri si, din motive necunoscute, ele tind sa apara peste zonele locuite. Cu alte cuvinte, in ciuda formei lor cvasi-familiare tehnologic, ele raman extrem de anormale.
(Va urma)