Magazin: Umanoizi in preajma noastra (Autor: DAN D. FARCAS)
Am prezentat in ultimele saptamani, din evidentele ufologului american Albert S. Rosales, mai multe presupuse intalniri, din anul 1989, cu "umanoizi". Adaugam la acestea inca un numar de cazuri, raportate din tari din zona noastra geografica. O prima intamplare pleaca de la o relatare a lui Valeri Kostadinov. Pe 18 mai 1989, linga satucul Katnik din Bulgaria, la ora 23.00 persoana numita, in evidentele lui Rosales, Jiril Jakimov, culegea ierburi de leac, cand a observat un OZN trecand lent desupra unui castan. El mai vazuse, in februarie acelasi an, un OZN pe care apucase chiar sa-l si fotografieze. Acum Jiril a fost cuprins de groaza cand a observat ca obiectul venea spre el si, cand a ajuns chiar deasupra capului sau, a inceput sa se roteasca.
A auzit paraituri bizare si puternice venind dinspre mijlocul masinariei, care emitea si o lumina stralucitoare. A incercat sa faca o fotografie, dar aparatul pe care-l avea la el a refuzat sa functioneze. Apoi, brusc, urechile i-au fost izbite de un zgomot atat de violent incat a simtit o durere ascutita in craniu. Imediat dupa aceea, in fata ochilor i-au aparut patru stelute; acestea s-au rotit ca un roi de albine deasupra capului sau, pana martorul a simtit ca i se face rau. A mai zarit o ceata alb-albastruie pe cer si stelute, dupa care sursa de lumina a disparut... Cand a deschis ochii, s-a vazut dintr-o data in mijlocul unui peisaj dezolant, cu cratere largi si un soi de munti de o culoare albastra spalacita in spate.
Prin aer zburau mii de surse de lumina, iar in jur se vedeau omuleti inalti cam de un metru. Unii erau albastri, cu ochi verzi; altii semanau cu lacustele si faceau miscari ca de robot. Apoi Jiril a fost transportat intr-un soi de laborator semanand cu un cristal, din care scaparau luminite precum niste stele. Micile creaturi albastre incercau sa comunice cu el, dar fara succes. Dupa un timp a reaparut sursa luminoasa pe care o vazuse la inceputul intalnirii. L-a absorbit, ridicandu-l de la sol, in mijlocul luminii. In acest timp tot auzea vorbindu-se intr-o limba pe care nu o intelegea. Obiectul l-a adus inapoi din mijlocul peisajului necunoscut si l-a depus pe solul batatorit pe care statuse in momentul aparitiei OZN-ului. Dupa aceasta toate fenomenele stranii, ca si protagonistii lor, au disparut. Eroul nostru nu a fost in masura sa estimeze, nici atunci, nici mai tarziu, timpul scurs intre momentul in care a zarit prima data obiectul si cel in care s-a vazut revenit si culcat pe sol.
Un alt caz din Bulgaria s-a petrecut pe 17 decembrie 1989. Mai multi locuitori din Blankya, zona Sofia, raportasera observarea unor OZN-uri. De pilda, Zinovia Iankova, producator la televiziunea bulgara, s-a trezit la ora 4.50 in zori si a vazut camera in care se odihnea iluminata intr-o stranie culoare roz, provenind de la o sursa neidentificata. S-a ridicat, a iesit pe balcon si a observat un OZN stralucitor deasupra satului apropiat Mihailovo si a unor cladiri guvernamentale. Obiectul avea forma unui peste fara coada, cu doua antene oblice, orientate in jos. Domnea o liniste nefireasca, dar care a fost intrerupta brusc de tropaituri ca cele produse pe piatra de potcoavele unor cai in galop. Privind in jos, martora a vazut, pe strada acoperita de zapada, doua figuri umanoide, inalte de trei metri fiecare, asa cum a putut aprecia prin comparatie cu niste stalpi din apropiere. Fetele lor erau acoperite de "masti" netede, aveau brate lungi, atarnand mai jos de genunchi si care pareau ca pornesc din dreptul braului. Labele picioarelor nu erau vizibile. Una dintre figuri purta o salopeta cenusie, celalalt avea culoarea complet neagra. Paseau sincron, fara sa indoaie genunchii, mersul lor semanand cu cel al soldatilor. Martora i-a pierdut din vedere cand au disparut dupa o cladire din vecinatate.
In aceeasi dimineata, colonelul Gancio Ivanov, comandantul unei brigazi de tancuri, a fost trezit devreme de un zgomot puternic. A iesit din camera si a vazut, spre apus un OZN, avand forma de peste si culoare argintie "ca un bronz vechi alb", indreptandu-se spre sud. Obiectul zbura cam la 50-60 de metri deasupra cladirilor, coborand usor si lasand in urma lui o trena de luminite albastre. A aterizat in unghi ascutit la circa 200 de metri de un sanatoriu aflat in apropierea resedintei guvernului. Dupa 15-20 de secunde, s-a deschis un chepeng si trei "piloti" au iesit din nava. Vizitatorii au pornit apoi spre centrul orasului. Toti trei aveau peste trei metri in inaltime. Conform martorului, erau imbracati in costume argintii si purtau cizme. Paseau cu greutate, "precum caii", ridicand si lasand in jos picioarele, rigid si cu putere, asa cum fac soldatii in pas de parada. Gigantul din centru era aparent seful si dadea instructiuni celorlalti doi. El purta si ceva ca un sac, legat prin bretele in jurul gatului. Au trecut de vreo doi stalpi de telegraf, dupa care s-au intors la nava. Cand erau aproape, chepengul s-a deschis din nou, iar cei trei au "plonjat" inauntru, usa s-a inchis si a aparut o flacara sub obiectul care a inceput sa se inalte fara zgomot. Dupa ce a atins o anumita inaltime, a plecat spre nord si s-a facut nevazut. Ulterior in zapada au fost gasite urmele, lungi de circa 40 de centimetri, ale straniilor vizitatori.
Un alt caz este din Croatia, care la ora intamplarii era inca parte a Iugoslaviei. In noaptea de 20 decembrie 1989 un grup de adulti statea pe coasta unui munte, langa oraselul Makarska de pe malul Adriaticii, cand au observat un glob de lumina clar delimitat, avand o culoare omogena rosie, la circa 2 kilometri de locul in care erau. Curiosi, s-au indreptat intr-acolo si au observat in vecinatatea sferei o figura cu infatisare umana, purtand o salopeta argintie mulata perfect pe corp si avand parul tuns foarte scurt. Silueta sa era bine reliefata pe fondul luminos. Globul, de marimea unui automobil, emitea de pe suprafata sa fulgerari cenusii, apoi, brusc, a inceput sa prezinte benzi galbene si rosii, dupa care s-a pus in miscare spre martorii care, speriati, au rupt-o la fuga. Cazul a fost investigat de Polaris Group din Croatia.
In aceeasi zi de 20 decembrie 1989, tot seara, dar de data aceasta la Chisinau, in Moldova, asa cum relata investigatorul rus Alexei Prima, pe soseaua care duce la aeroport, mai multi martori au vazut zburand un obiect negru, lucios, in forma de trabuc. Lungimea obiectului a fost estimata la 9 metri. Inainte de a ajunge in zona aeroportului, a facut o intoarcere scurta spre stanga si s-a asezat direct pe sol. Pensionarul V.K.Kostikov, care trecea prin zona, s-a hotarat sa se apropie, pentru a examina mai bine obiectul. In latura acestuia s-a deschis o usa, prin care a iesit un umanoid ceva mai mare de un metru, care i s-a adresat lui Kostikov intr-o limba de neinteles dar altminteri "dulce si melodioasa". Dupa descrierea martorului, straniul vizitator parea ca nu are picioare, "semanand de la solduri in jos cu un melc".
O fata, care trecea cu bicicleta pe sosea, a observat si ea misteriosul obiect si curioasa s-a apropiat sa-l vada mai bine. Dupa cum a declarat ea ulterior, indata ce a zarit-o, "melcul nepamantean" l-a abandonat pe Kostikov si s-a indreptat spre ea, vorbindu-i si ei intr-o limba ininteligibila. Infricosata, fata a decis sa plece cat putea de repede. La putin timp dupa aceasta, bizarul umanoid a reintrat in vehiculul sau, iar nava a parasit zona.
Evidentele ufologului american Albert S. Rosales contin, desigur si alti ani decat 1989, din care am luat exemplele date pana aici. Totusi am considerat ca este mai interesant pentru cititorii nostri sa ramanem macar la zona noastra geografica, chiar daca majoritatea rapoartelor lui Rosales sunt din alte tari. Completam prin urmare cazurile de mai sus cu altele doua, din 2002, provenind din Polonia.
Pe 11 august 2002, la ora 15.00, cercetatorul Robert Lesniakiewicz (care a si raportat cazul direct lui Rosales) era intr-o zona impadurita de pe Muntele Ciosek din Polonia, cautand ciuperci. Brusc, s-a lasat o liniste stranie. Pasarile s-au oprit din cantat, nu se mai auzea nici taraitul greierilor sau al altor insecte. Aproape simultan, s-a auzit un tiuit, care venea de undeva din fata; la inceput puternic, sunetul a scazut treptat in intensitate. Martorul vedea ca ceva sau cineva "invizibil", misca crengile undeva la vreo 30 de metri in fata sa. Apoi, dupa cateva secunde, el a auzit un al doilea tiuit, de asta data venind din spatele sau. Lesniakiewicz a avut atunci certa senzatie ca cineva il urmareste, vrand sa-l impresoare. De acum auzea tiuituri peste tot in jurul sau, fara sa vada insa nimic fizic.
Dupa cateva minute de teroare, totul in jur a revenit brusc la normal. Se auzeau din nou, de peste tot, pasarile si greierii. Martorul a cercetat locul un timp, cautand urme sau o explicatie logica pentru cele intamplate, dar fara succes.
O alta intamplare s-a petrecut, in acelasi an, tot in Polonia. Pe 20 septembrie 2002, noaptea, langa oraselul Pobiedziska. Un barbat mergea pe jos pe un drumeag care leaga doua sate. Deodata, o izbucnire orbitoare de lumina l-a trantit la pamant. Ridicandu-si privirea, a vazut, prin stralucirea argintie, o figura umanoida care se uita la el. Martorul a descris aparitia ca inalta, slaba, cu picioarele ca niste bete. Avea barbia ascutita, fruntea lata si doua gauri in loc de nas. Au fost singurele date pe care a putut sa si le reaminteasca. Dupa circa 5 minute, faptura s-a indepartat, intrand intr-un obiect argintiu care aparent statuse pana atunci asezat in preajma pe pamant. Dupa aceasta, obiectul s-a facut nevazut.
Suferind de o durere de cap ingrozitoare, martorul a fost totusi capabil sa ajunga acasa si sa se culce. A fost apoi chinuit de cosmaruri toata noaptea.