Mariustuca.ro / Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aprobat, azi, decizia de oprire a tratamentelor si a alimentarii lui Vincent Lambert, aflat in stare vegetativa din 2008 in urma unui accident de masina (Autoare: Magda Marincovici)
Curtea Europeana a Drepturilor Omului a aprobat, vineri, decizia Consilului de Stat de oprire a asistentei medicale in cazul Vincent Lambert, estimand ca punerea in aplicare a acestei decizii nu incalca dreptul la viata a unui tetraplegic, anunta HuffPost si AFP. Curtea a decis cu 12 voturi contra la 5 ca nu ar fi o violare a articolul 2 (din Conventia Europeana a drepturilor omului, reactionand la dreptul vietii) in cazul aplicarii deciziei Consiliului de Stat, raporteaza presedintele Dean Spielmann. Mama lui Vincent Lambert este scandalizata de aceasta decizie si doreste sa lupte in continuare.
- Este un scandal, fiul meu este condamnat. Noi ramanem langa Vicent si continuam sa ne batem, spune mama lui Lambert.
Victima a unui accident rutier in 2008, care i-a provocat leziuni cerebrale ireversibile, Vincent Lambert, in varsta de 38 de ani, a fost spitalizat intr-o unitate de ingrijiri paliative la CHU Reims, unde este hranit si hidratat artificial. Prin decizia definitiva a Primei Camere, este validata stoparea alimentarii si a hidratarii unui tetraplegic in stare vegetativa . De asemenea, Curtea a estimat ca dispozitiile legii Leonetti privitoare la sfarsitul vietii constituie un cadru legislativ suficient de clar pentru a incadra, in mod precis, decizia medicului, intr-un caz asemanator lui al lui Vincent Lambert.
Justitia Europeana a fost sesizata pe parintii lui Vincent Lambert, de una dintre surori si de un frate vitreg in legatura cu o decizie a Consilului de Stat din iunie 2014 in favoarea deconectarii de la aparate, estimand ca i se incalca dreptul lui la viata si ca este vorba de o tortura.
Decizia medicala, luata in cadrul unei proceduri colegiale, prevazute de legea Leonetti din 2005, corespunde dorintei sotiei lui Vincent Lambert, Rachel Lambert, sustinuta de cinci frati si surori ai sotului, convinsi ca nu e de dorit sa continui viata in aceasta stare. Curtea a ajuns la concluzia ca aceasta poveste face obiectul "unui examen aprofundat in care toate punctele de vedere au putut fi expuse si in care toate aspectele au fost atent cantarite atat din punctul de vedere al expertizelor medicale minutioase, cat si din cel al observatiilor generale ale celor mai inalte instante”.
Decizia CEDH, instanta suprema, este definitiva si nu poate face obiectul niciunui recurs. In teorie, deci, o validare de oprire a tratamentelor data a Consilului de Stat deschide calea aplicarii deciziei medicilor: in urmatoarele cateva zile, toate tratamentele si alimentarea lui Vincent Lambert ar putea fi oprite, provocand decesul lui in scurt timp. Este ceea ce doreste Francois Lambert, nepotul lui, pentru care ”asta trebuie sa mearga repede”. Dar echipa medicala ar putea fi tentata sa incerce sa castige timp pentru analizarea deciziei.
- Vreau sa i se lase timp echipei medicale pentru a reanaliza situatia la modul global. Nu vreau ca o aplicare foarte rapida a deciziei sa creeze probleme suplimentare, explica Vincent Morel, presedintele Societatii franceze pentru ingrijiri paliative, pentru Le Monde.
Mama lui Vincent Lambert a afimat la randul ei ca va face totul pentru ca aceasta decizie sa nu fie aplicata. Dupa ce a publicat si o carte, mama lui Vincent i-a scris lui Francois Hollande pentru a-i cere un minimum de umanitate”. Avocatul lui Rachel Lambert a venit cu argumente: potrivit acestuia, medicul este cel care a luat decizia opririi tratamentelor care trebuie executata, or, doctorul Eric Kargier a parasit CHU din Reims. In aceste conditii, avocatul estimeaza ca ca este necesar un nou proces, cu o alta decizie si in caz de esec, un recurs.
Mai mult, spune mama lui Vincent, au fost inregistrate unele progrese in starea de sanatate a fiului ei.
- El a inceput sa inghita. Nu este la finalul vietii, este handicapat, spune femeia.
Maestrul Pettiti, avocatul lui Rachel Lambert, subliniaza ca intelept ar fi sa se respecte aceasta decizie: toate caile interne de atac au fost epuizate, inclusiv cea europeana. Un lucru este sigur: privirele se indreapta acum spre dr Daniela Simon care se ocupa de Vincent Lambert.
- Ea cunoaste cel mai bine care este realitatea acestei grave situatii clinice pe care a urmarit-o din primele luni, a spus Eric Kariger, despre doctorul care continuat sa se ocupe de Vincent Lambert dupa plecarea dr. Kariger.