Jurnalul National : Calvarul lui Adrian Nastase trebuie oprit!
DNA nu renunta la manevrele odioase menite sa-l tina in continuare in temnita pe fostul premier, condamnat politic
Tribunalul Bucuresti judeca in aceasta dimineata recursul DNA la hotararea Judecatoriei Sectorului 4 de eliberare conditionata a lui Adrian Nastase. Din seara zilei de 20 iunie 2012, fostul premier al Romaniei se afla in stare de executare a sentintei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care l-a condamnat la doi ani de inchisoare in "Trofeul Calitatii", dosar eminamente politic. Fapte petrecute in 2004, un an electoral tensionat de disputa Nastase-Basescu pentru Presedintia tarii, au devenit, prin munca unei echipe numeroase de procurori si politisti special insarcinata de noua putere instalata dupa alegeri, probele unei realitati masluite. "Trofeul Calitatii" a fost tarat prin mainile mai multor procurori, dar Kovesi si Morar au urmarit evolutia acestuia pentru indeplinirea principalei sarcini trasate de Basescu Traian - la instalare. Mesajul basist "Nastase, nici nu stii cat de mic ai sa devii!" a fost ordin de lupta pentru procurori si apoi pentru judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care au finalizat in 20 iunie 2012 o mascarada judiciara de proportii. Alaturi de Adrian Nastase au fost condamnati la pedepse grele alti functionari din conducerea Inspectoratului de Stat in Constructii, familia Popovici, organizator al manifestarii "Trofeul Calitatii" si patronul unei tipografii care a furnizat materiale electorale. Sentinta - lovitura de trasnet pentru cei aflati in acest dosar ca inculpati - a declansat in familia Nastase o serie de alte incercari dramatice. Din fericire, suicidul la care a recurs Adrian Nastase in momentul punerii in executare a mandatului a esuat.
Haitasii lui Morar au declansat o serie de actiuni inumane, care vizau chiar viata lui Nastase, ranit, internat sub supraveghere carcerala la Spitalul de Urgenta Floreasca. Procurorii au deschis un alt dosar ticalos, in care au pus sub acuzare somitati ale medicinei, "viovate" ca au acordat asistenta pacientului Nastase. In perioada detentiei de la Penitenciarul Jilava, dupa refacerea in spitalul inchisorii, Adrian Nastase si-a revenit rapid la forta intelectuala care l-a caracterizat in intreaga cariera. Lunile de incarcerare nu au reusit sa-l infranga, sa-l "indoaie", spre disperarea adversarilor politici si a tortionarilor de tip stalinist care l-au condamnat. Mai mult, Adrian Nastase a reusit din "universul" Jilava sa convinga opinia publica asupra marii erori judiciare facute de instantele care au judecat "Trofeul Calitatii". In acelasi timp, numeroase personalitati ale societatii romanesti si-au exprimat solidaritatea cu detinutul de constiinta. Mesajele directe de sustinere au venit si din afara Romaniei, de la oameni politici, diplomati, juristi de marca. Semnificative au fost vizita la Jilava a Baronesei Nicholson si scrisorile venite de la Internationala Socialista, de la Universitati la care Adrian Nastase colaboreaza sau de unde a primit titluri stiintifice.
Nu in ultimul rand, in interiorul PSD, pozitia lui Adrian Nastase s-a intarit, nimeni nu i-a revendicat locul si este asteptata eliberarea pentru a se alatura efortului politic in care partidul este antrenat.
Ce face DNA, adversarul "pana la moarte" al politicianului Nastase? Evident, lucreaza cu metodele care au "consacrat" principala institutie de represiune a regimului Basescu.
In ianuarie 2013, Nastase ar fi putut sa fie un om liber daca se aplicau procedurile de care beneficiaza orice detinut care a trecut de 60 de ani si are comportament adecvat unei cereri de eliberare conditionata. DNA s-a opus, a tergiversat prin mijloacele reale sau subterane de care dispune judecarea cererii; a pus la indoiala calitatea lucrarilor scrise de Adrian Nastase in penitenciar; nu i-au fost recunoscute activitatile educative la care a participat. La Judecatoria Sectorului 4, DNA a depus o cerere aberanta de mutare a procesului la Cornetu, care ar fi schimbat modul de judecare a tuturor cererilor de eliberare conditionata ale detinutului de la Jilava. DNA s-a pus in situatia penibila de a contesta chiar dreptul lui Nastase la opinie, considerand "abatere" scrierile detinutului care nu-si recunoaste "vina". O reeditare a pozitiei odioase a anchetatorilor stalinisti care aplica in 2013 principiile de reeducare din "Fenomenul Pitesti"! Nu inteleg, dar incrimineaza chiar si umorul subtil din editorialele pe care Adrian Nastase le publica in Jurnalul National, ziarul nostru devenind "proba" a procurorilor care penibilizeaza si contorsioneaza grav actul de justitie si prerogativele legale.
Asupra instantei care poate face din Adrian Nastase un om liber planeaza o mare raspundere. Pe de o parte, este sentinta Judecatoriei care a decis in favoarea cererii de eliberare; pe de alta parte, recursul formulat de DNA la ordin. In Tribunalul Bucuresti, atmosfera este insa sumbra in urma arestarii la propunerea DNA a celor doua judecatoare care ar fi trebuit, in conditii normale, sa intre in complet. Exista surpriza ca magistratii trimisi sa inlocuiasca pe cele doua judecatoare arestate sa amane cauza, deoarece nu au avut timp sa studieze "dosarul Nastase". Teroarea instalata de DNA in Justitie, incepand cu CSM si Inalta Curte, preseaza explicit asupra deliberarilor normale in procesele adversarilor politici ai presedintelui Basescu. Luni, Justitia are de dat un examen cu ea insasi.