Senatorul Florian Bodog a sustinut o declaratie politica, de la tribuna Senatului Romaniei. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Suntem aproape la o luna de zile de la inceputul crizei bebelusilor diagnosticati cu sindromul hemolitic-uremic din judetul Arges, iar autoritatile statului roman inca nu au identificat cu exactitate provenienta bacteriei care a omorat trei bebelusi si a imbolnavit zeci de copii. Ce am remarcat cu totii pana acum?
In primul rand, am remarcat balbaielile autoritatilor care in loc sa lamureasca situatia au reusit sa creeze si mai multa confuzie si panica. Ministri tehnocrati care nu reusesc sa comunice eficient sau care actioneaza total neprofesionist. Ministrii care se grabesc sa arunce vina in curtea unei firme de lactate pentru ca mai apoi sa recunoasca ca produsele respective nu au nicio legatura cu imbolnavirea copiilor. Manageri de institutii locale care nu vor sa isi asume responsabilitatea si care incearca sa-i scoata pe altii tapi ispasitori.
Saptamana trecuta, tot de aici de la tribuna Senatului, imi exprimam speranta ca toti cei implicati in gestionarea acestui caz au inteles ca oamenii vor certitudini si nu justificari sau fuga de responsabilitate si ca vor actiona pe cale de consecinta. In lumina ultimelor evolutii si declaratii, constat ca am sperat degeaba.
Cazul bebelusilor din Arges devine unul emblematic pentru functionarea defectuoasa a sistemului nostru de sanatate, de fapt, a intregului nostru sistem administrativ. Devine un caz reprezentativ pentru incapacitatea acestuia de a face fata situatiilor de criza. Din pacate, este un caz prost gestionat de catre niste functionari si care erodeaza grav temelia increderii de care se bucura spitalele si cadrele medicale din Romania.
As vrea sa inchei pe un ton optimist, insa, din pacate atunci cand autoritatile statului nu sunt in stare sa ofere niste raspunsuri simple la o problema atat grava nu prea mai este loc de optimism. Inseamna ca, romanii pe buna dreptate, trebuie sa se indoiasca de capacitatea autoritatilor si a Guvernului de lua decizii si de a gestiona problemele cu care ei se confrunta.