www.fara-avort.ro informeaza:
Infertilitatea feminina. De ce nu pot avea un copil?
Iti pui problema ca esti infertila, ca nu poti avea copii, si nu stii de ce ti se intampla asta tocmai tie? Inainte de toate trebuie sa stabilesti daca esti cu adevarat infertila, daca partenerul tau este infertil, sau daca nu ati incercat destul.
Un cuplu are probleme de infertilitate daca dupa un an de practica sexuala in care nu au folosit niciun mijloc contraceptiv ei nu au reusit sa conceapa un copil.
Niciun cuplu nu trebuie sa se sperie astfel ca nu pot avea copii daca doar cateva incercari de a concepe un copil au esuat. Infertilitatea se declara dupa o perioada mai lunga de timp. Daca dupa un an de incercari cuplul nu a ajuns sa conceapa un copil, inseamna ca are de-a face cu probleme de infertilitate care pot fi ale femeii sau ale barbatului. Problemele de infertilitate ale barbatului se intalnesc in 40 % dintre cuplurile ce au probleme de infertilitate.
Femeile sunt cele cu probleme de infertilitate in 60 % dintre cazuri. Dintre acestea, cele mai multe cazuri sunt provocate de tulburari de ovulatie, pe locul 2 apar problemele trompelor uterine, iar pe locul 3 probleme ale uterului. Infertilitatea feminina este de doua tipuri: infertilitatea fiziologica, adica perioadele in care in mod normal nu poate ramane insarcinata, si infertilitatea patologica, adica imposibilitatea de a ramane insarcinata cauzata de o afectiune. Sa le analizam pe rand.

Infertilitatea feminina cauzata de factori fiziologici
Exista perioade in care o femeie este infertila, adica nu poate sub nici o forma sa conceapa un copil. Aceste perioade sunt aranjate astfel de "mama natura", si protejeaza femeia de o sarcina pe care nu ar putea-o duce cu bine la capat. Sa vedem care sunt aceste perioade.
- infertilitatea feminina infantila: este perioada de la nasterea fetitei, pana la aparitia primului ciclu menstrual. In aceasta perioada aparatul reproducator nu este inca complet dezvoltat, si fetita nu poate ramane insarcinata.
- infertilitatea feminina ciclica: este perioada din timpul lunii in care femeia nu poate ramane insarcinata. Practic, in fiecare luna femeia poate ramane insarcinata o perioada foarte scurta, si anume la ovulatie sau imedait dupa aceasta. Ovulul nefecundat are o viata destul de lunga, de aproximativ 12-24 de ore, in timp ce un spermatozoid poate trai in corpul femeii pana la 48 de ore. Asadar, in afara de perioada eliminarii ovulului femeia este practic infertila.
- infertilitatea gravidei: o femeie insarcinata nu mai poate ramane din nou insarcinata iar ovulatia inceteaza.
- infertilitatea in perioada lactatiei: o femeie care alapteaza teoretic nu poate ramane insarcinata. Practic acest lucru este posibil la 20% pana la 40% din femeile care alapteaza si au raporturi sexuale.
- infertilitatea dupa menopauza: femeile nu mai pot ramane teoretic insarcinate dupa menopauza, desi s-au intalnit cazuri de femei care sa conceapa copii pe cale naturala pana la 60-65 de ani.
Infertilitatea feminina cauzata de factori patologici
Factorii patologici care cauzeaza infertilitatea feminina sunt foarte numerosi. Printre acestia se numara:

- infertilitatea din cauze generale: carente alimentare, carente vitaminice, carente proteice, alimentatie nerationala, subnutritia prelungita, actiunea nociva a unor substante toxice: intoxicatie cu nicotina, morfina, cocaina, abuzul de barbiturice, intoxicatie cu mercur, plumb, arsenic.
- infertilitatea din cauza imbolnavirilor: anumite boli precum gripa, scarlatina, febra tifoida, TBC, sifilis, septicemie, malarie, anemiile si leucemiile, pot provoca infertilitate feminina.
- infertilitatea din cauza bolilor neuroendocrine: traume psihice, tensiune nervoasa, viata dezordonata, afectiunile tiroidei, suprarenalelor, hipofizei, diabetul zaharat, obezitatea
- infertilitatea din cauze sexuale: este cauzata de disparitia dorintei sexuale, de raporturi sexuale in care partenerii nu au orgasm, de frigiditatea feminina, de boli sexuale precum vaginismul, de masturbare, sau de deviatii sexuale
- infertilitate din cauze genitale: lipsa congenitala a ovarelor, inflamatii ovariene, iradierea ovarelor cu radiatii ionizante sau izotopi radioactivi, ovar polichistic, tumori ovariene, obstructii ale trompelor de diverse cauze, malformatii uterine, hipoplazie uterina, anomalii de pozitie ale uterului, tumori sau polipi uterini, himen neperforat, leziuni cicatriciale valvulovaginale, hiperaciditate vaginala, insuficienta secretiilor cervicale sau glandelor vestibulare etc.
Cauza pentru care o femeie este infertila va fi stabilita de medic in urma analizelor medicale, iar medicul va prescrie tratamentul adecvat.