amfms.ro: Dr. Dana Bratu: Acum nu dati un scuipat pe medici si cerintele lor, insa cand ajungeti la spital ati arunca cu bani fara numar doar ca sa va vedeti sanatosi
Dana Bratu, o tanara doctorita din Bucuresti, a lansat o serie de intrebari-cheie in urma stirilor care au aparut despre medici si plicul cu bani.
Doctorita se intreaba de ce oare oamenii care salveaza vieti nu sunt mai mult sprijiniti de pacientii lor. Dana Bratu spune ca s-ar fi asteptat la solidaritate din partea celor care, intr-un moment sau altul al vietii, isi pun toata speranta in manile medicilor.
- Ma doare sa vad ca site-urile si forum-urile sunt pline de comentariile pacientilor care nu ne sustin. Ba chiar, sunt indignati de faptul ca ni se vor mari salariile cu 25%! Expresii precum spaga nu va mai ajunge? gasesti peste tot. Voi ar trebui sa cereti conditii mai bune in spitale, medicamente compensate, analize gratuite, timp mai mic de asteptare la medic!
- Voi ar trebui sa iesiti in strada! De ce nu va cereti drepturile?
- De ce puneti bete in roate celor care vor sa ramana in tara si sa va trateze? Celor care va vor binele? Acum nu dati un scuipat pe medici si cerintele lor, insa cand ajungeti la spital ati arunca cu bani fara numar doar ca sa va vedeti sanatosi.
Nu e corecta atitudinea unora dintre voi. Macar acum, cand medicii invata sa devina uniti, am vrea sa va avem de partea noastra, scrie Dana Bratu pe blogul sau.

A uitat ca este medic

Doctorita isi aminteste si un episod mai putin placut cu sotul ei care a fost bolnav. A fost un moment in care pur si simplu a uitat ca este doctorita.
- Nu o sa uit niciodata starea de neputinta si panica ce m-a cuprins cand am ajuns cu sotul meu la UPU. Intr-o seara obisnuita, ne-am culcat linistiti si noaptea s-a trezit in plina criza de dispnee inspiratorie. Pe scurt: NU PUTEA SA RESPIRE! Acela a fost momentul in care am uitat ca sunt medic; nu eram decat un om disperat. In drum spre spital, in capul meu se invarteau variate diagnostice: sa fie astm? Dar cu debut la 28 de ani? Nu, astmul e cu wheezing, aici pare mai degraba o obstructie de cai respiratorii superioare, dar dormea, sa fie laringita?
- Va spun sincer, cand ajungi la medic cu cineva drag, in urgenta, ai face orice sa-l salvezi. Ai vinde casa. Ai escalada muntii. Detii o putere pe care nu credeai c-o ai. Vezi in medic un Dumnezeu. Ai vrea ca el sa nu doarma, sa nu plece acasa la familie, sa stea continuu la capataiul si sa se dedice trup si suflet omului tau. Dar i-ai pune la dispozitie acelui medic tot ce are nevoie pentru asta, mai scrie Dana Bratu.
- Problema noastra este ca uitam repede lucrurile bune si ne concentram atentia numai pe critica, pesimism. Faci un bine cuiva, te apreciaza o zi. Ii faci o chestie neplacuta, te uraste toata viata. Daca am putea fi empatici, daca ne-am putea pune in pielea celuilalt, poate ca am intelege ca aceasta schimbare este reciproc avantajoasa, atat medicul, cat si pacientul ar avea de castigat. Un medic, inevitabil, este pus macar o data in viata in postura de pacient, insa un pacient nu va intelege niciodata cu adevarat responsabilitatea si sacrificiul unui medic, sublinieaza doctorita pe blogul sau.

Sursa: Asociatia Medicilor de Familie Mures