DESCOPERA.ro: 5 mari enigme ale planetei Pamant

Cate Luni are Pamantul?

Ca si cum dificultatile legate de intelegerea modului in care a luat nastere Luna n-ar fi fost de ajuns, oamenii de stiinta au inceput sa se intrebe, mai recent, daca planeta noastra chiar are o singura "luna" sau are mai multe.
Adica sa-si fi pierdut Luna unicitatea?
Astronomii au inceput sa fie preocupati, in ultima vreme, de asa-numitele TCO (Temporarily Captured Objects), niste mici asteroizi pe care planeta noastra, datorita atractiei gravitationale pe care o exercita, ii "agata" din cand in cand, atragandu-i in campul ei gravitational si fixandu-i pe orbita pentru un anumit interval de timp. Majoritatea acestor obiecte spatiale raman pe orbita intre 6 si 18 luni, dupa care scapa din campul gravitational al Pamantului si se pierd in spatiu. Dar altele si altele sosesc mereu in locul celor pierdute. Simularile arata ca este probabil ca, in orice moment, in jurul Pamantului sa orbiteze doi asteroizi de marimea unei masini de spalat si alti vreo 6 mai mici (cu diametrul de cca. o jumatate de metru), capturati de planeta noastra din spatiul extraterestru. Ocazional, cam la 50 de ani odata, soseste si cate un asteroid mai mare, de dimensiunea unui camion.
Oamenii de stiinta sunt foarte interesati de aceste mini-luni: asemenea roci, care nu au fost afectate de fenomenele atmosferice de pe Pamant si nu au intrat in contact cu solul terestru, ar putea furniza o multime de date noi si interesante despre modul in care s-a format Sistemul Solar. De asemenea, companiile care dezvolta tehnologii de exploatare a resurselor spatiale sunt interesate de aceste mini-luni: desi multe sunt prea mici pentru a putea fi exploatate rentabil, ar putea fi totusi utile pentrua a testa pe ele tehnologiile destinate "mineritului" pe asteroizi - o activitate care, desi suna inca "SF", ar putea deveni realitate in numai cateva decenii.
Mai sunt inca multe "mari enigme" legate de planeta noastra, de formarea si evolutia ei. Chiar fara sa punem la socoteala "enigma suprema" - cum a aparut viata pe Pamant -, planeta e plina de secrete. Iata, anul trecut oamenii de stiinta anuntau descoperirea unui nou continent! Da, un micro-continent, necunoscut pana atunci - e drept, nu vizibil la suprafata oceanului, ca altele, ci ascuns in adanc, sub mase colosale de lava. Aflat sub insulele Reunion si Mauritius, din Oceanul Indian, fragmentul continental, denumit Mauritia, s-a desprins din blocul continental sudic, Gondwana, in urma cu 60 de milioane de ani.
Iar studiul care anunta descoperirea sa, publicat in Nature Geoscience, sugereaza ca asemenea micro-continente ar putea exista in numar mai mare decat se credea.
Iata un camp de cercetare cu totul nou; cine stie cate alte asemenea micro-continente stau ascunse sub rocile stravechi, inca nedescoperite, si ce lucruri noi si uimitoare vom afla in viitorul apropiat, de la savantii care se straduiesc sa descifreze secretele misterioasei noastre planete.