De ce News: Catalin Striblea, internat de urgenta in urma unui atac cerebral. Operatia a inceput. Care sunt sansele.

Jurnalistul Catalin Striblea a fost internat de urgenta la spital dupa ce a suferit un atac cerebral, miercuri dimineata. Striblea a ajuns la Spitalul Militar Central, dupa ce ,incepand de la ora 4 a diminetii a resimtit amorteli in mana stanga. Ulterior, a avut dificultati in miscarea piciorului stang. La Militar i s-a facut tomografie, constatandu-se o hemoragie cerebrala, dar cauza nu a putut fi identificata. Ca urmare, a fost transferat la Spitalul Bagdasar-Arseni, unde s-a decis interventia chirurgicala. Operatia a inceput dupa ora 13, fiind efectuata de profesorul Mircea Gorgan.
Pagina de Media scrie ca Striblea a suferit atacul cerebral in jurul orei 4.00.
Catalin Striblea este constient si se pregateste sa intre in operatie la spitalul Bagdasar-Arseni. Corina Dragotescu a declarat pentru paginademedia.ro ca este vorba de un hematom care urmeaza sa fie operat.
Hematomul i-a afectat partea stanga a corpului. "Mana stanga si piciorul stang i-au amortit", a spus Corina Dragotescu, care se afla langa Catalin Striblea la sectia de terapie intensiva chiar inainte de operatie.
Șansele de recuperare depind de marimea hematomului
Neurochirurgul Florin Papagheorghe a explicat pentru DeCe News ca in evaluarea sanselor de vindecare se iau in calcul marimea hematomului, localizarea si cauza acestuia. "Daca e un hematom profund, recuperarea se va face mai greu, spune dr. Papagheorghe. Un hematom mare, de peste 3 centimetri, poate pune probleme grave si poate recidiva. In astfel de cazuri se impune o interventie chirurgicala. Daca nu este mare, e de preferat tratamentul conservator, medicamentos. Evolutia este favorabila in cazul in care hematomul este superficial si de marime mica.
Cauza cea mai frecventa este hipertensiunea, pe locul doi sunt malformatiile vasculare si nu este de neglijat nici ateroscleroza. Acumularea sangelui, aparuta in urma rupturii unui vas diseca masa cerebrala si distruge fibrele nervoase. Astfel, se pot intrerupe partial unele functii, sau chiar definitiv. Edemul care se produce da tulburari importante, care se remit insa in circa o saptamana.
Paralizia se poate remite in zile sau luni, functie de localizare si amploare, sau poate ramane permanenta, daca distrugerile de tesut cerebral au fost importante".