amfostacolo.ro informeaza:
Vizitarea Casei Fecioarei Maria a fost una din cele mai impresionante excursii din sejurul nostru in Efes. Expertii in religie au suficiente dovezi care sa ateste faptul ca ea a locuit in Efes, chiar daca nu se cunosc exact toate amanuntele.
Se spune ca, dupa rastignirea lui Isus pe Cruce, indurerata, ea s-a retras in Efes, parasind locul care-i amintea de atata suferinta, pentru a-si plange durerea in singuratate, pe Muntele Bulbul (M. Privighetorii), in locul numit Panaya - Capulu.
Drumul spre acest loc sfant incepe inainte de intrarea in orasul antic prin partea Teatrului Mic.
Indata ce incepe urcusul, intalnim statuia Sf. Fecioare Maria, cu bratele deschise, asteptand crestinii sa vina la ea, stand cu fata spre orasul Efes de odinioara, vrand parca sa dea de inteles ca ea vegheaza asupra lui!
Statuia e asezata intr-un terasament de la baza muntelui, un loc curat, ingrijit, la capatul unei mici alei pavate. E inalta, cam de 3 metri, asezata pe un piedestal alb, la fel de mare, astfel ca impactul e puternic si simtim ca intram pe un taram deosebit, taramul Fecioarei...
Conform inscriptiei de pe ea, a fost donata de Societatea Americana din Efes, in onoarea Fecioarei Maria. Nu puteam trece fara sa ne oprim aici cateva momente pentru a contempla monumentul si, bineinteles, pentru a ne fotografia in apropierea Ei.
Mai departe, drumul serpuieste noua kilometri printre culmi stancoase si paduri de maslini, pana la Casa Fecioarei Maria, un parc natural si cultural, situat la o inaltime de 450 de metri, intr-un loc de o rara frumusete.
Descoperirea acestui loc este meritul unei clarvazatoare, despre care se stie ca nu stia nici carte si nici nu fusese plecata in strainanate. Vestea a circulat dupa anii 1800. In 1892, doi cercetatori au plecat in expeditie pentru a verifica spusele ei si dupa trei zile de cautari, au gasit locul, exact asa cum aveau informatiile de la clarvazatoare in cauza. Tot de la ea, s-a transmis informatia conform careia mormantul Sf. Fecioare s-ar afla in apropiere, cam la 500 de metri de casa, ea adormind la 64 de ani, dar acesta nu a fost deocamdata gasit. Se fac sapaturi si cautari in continuare, dar alegerea echipei de arheologi si oameni de stiinta se face cu grija, se cere o mare seriozitate si profesionalism, deoarece scoaterea la lumina a acestui mormant intereseaza toata lumea crestina.
Am citit si alta varianta in care se spune ca mormantul ei a fost ingropat intr-o pestera, in care a si fost gasit un sicriu, dar la deschiderea lui, acesta era gol.
Sunt doua orase care sustin ca detin mormantul Sf. Fecioare Maria: Ierusalim si Efes. Pentru ambele exista dovezi arheologice de necontestat, marturii ale martorilor, de aceea gasirea ramasitelor pamantesti ale Sf. Fecioare e un lucru foarte important.
Se stie ca Sf. Ioan nu ar fi lasat-o singura pe Sf. Fecioara Maria, iar cum la impartirea lumii intre apostoli acestuia i-a revenit Efesul si Asia Mica si a fost trimis aici, a luat-o pe Maica Domnului cu el, incercand sa o ascunda, i-a ridicat o casa intr-un loc ferit, in Varful Muntelui Privighetorii (M. Bulbul). Din acest motiv, e limpede ca ea a venit in Efes si a adormit aici, in bratele lui.
Fundatia casei are urme care dateaza din sec. I, iar mai tarziu, prin sec. VI, pe fundatia casei, s-a construit mica biserica ce a ramas pana acum, restaurata de-a lungul timpului. Cu toate acestea, e un loc sfant al lumii intregi!
In jur, totul e ingrijit si curat. E o zona de o reala frumusete, cu brazi inalti, cu leandri infloriti, o multime de arbori, iarba tunsa in tot perimetrul, o gradina in trepte plina de flori. Chiar daca sunt musulmani, acestia au acceptat miracolul nasterii divine, poate chiar mai repede decat crestinii insisi, lumea antica a inteles cu greu personalitatea Fecioarei Maria.
In aceasta tara musulmana, cu legile ei diferite de ale noastre, exista acest loc sfant, ingrijit si intretinut, ei nu au vandalizat locul, asa cum se intampla uneori cu religiile diferite. Ei au purtat si poarta si acum un respect profund fata de aceasta si sunt mandri ca pe pamantul lor exista locul unde a trait si murit Maica Domnului.
Chiar de la intrare remarcam o mica statueta a Sf. Ioan, cel care a ingrijit-o pe Fecioara Maria in timpul cat a stat in Efes, iar ceva mai incolo, statueta Sf. Fecioare, din lemn de maslin, la fel, cu bratele deschise, asteptandu-ne la ea, inainte de intrarea in mica ei casuta. Statuia e sculptata si datata inaintea gasirii Casa Fecioarei, deci s-au cautat persoane care stiau de acest loc. S-a ajuns astfel la satul Sirince, satul primilor crestini, sat ortodox, care in fiecare an, la 15 august se aduna aici, cu mic, cu mare, timp de aproape 2000 de ani! Doar acest sat! In timp ce tot globul pamantesc cauta unde e mormantul Fecioarei, ei stiau de la stramosii lor si s-a transmis de la o generatie la alta, ca adormirea a avut loc aici. Cu toate ca cei care veneau la Ea erau ortodocsi, cei care au gasit Casa erau catolici, de aceea acest loc sfant a intrat in Grija Bisericii Catolice. Cu toate acestea, e un loc sfant al lumii intregi! Aici vin pelerini de toate religiile!
Peste tot sunt panouri prin care turistilor li se aminteste ca se afla intr-un loc sfant, deci sa se poarte cuviincios si sa nu faca galagie. Dar nu e nevoie de aceste panouri, deoarece atmosfera e plina de respect, oamenii vorbesc in soapta, totul ne da de inteles ca ne aflam intr-un loc sacru.
Casa e compusa din doua incaperi, in cea de-a doua, mai mica se presupune ca avea dormitorul. Inauntru e liniste, se aude in surdina o muzica religioasa. Totul e simplu si auster. Inauntru se afla un altar si icoane care o infatiseaza pe Sf. Fecioara Maria, luminata de cateva lumanari care ard permanent, precum si cateva daruri, din partea unor Papi care au confirmat valoarea locului ca destinatie de pelerinaj. La vremea cand ea locuia aici, apele marii erau aproape, astfel ca avea o priveliste asupra marii Egee, dar in timp, apele marii s-au retras la apx. 10 km de aici.
In camera in care se presupune ca dormea se poate vedea un desen, direct pe zid, un desen care infatiseaza chipul Preasfintei. Aceasta incapere se spune ca era strabatuta de un izvor, al carei apa era tamaduitoare. Se spune ca foarte multi bolnavi au fost vindecati band aceasta apa, chiar si bolnavi de cancer. Firisorul de apa care trecea prin dormitorul Ei se desface in trei brate cu apa vindecatoare. Legenda locului spune ca primul izvor e datator de sanatate, al doilea e pentru dragoste, al treilea pentru bunastare materiala, deci daca va aflati aici, nu uitati sa va racoriti cu apa miraculoasa. Se spune ca aceasta apa curge incontinuu de doua mii de ani, ea nu si-a intrerupt curgerea nici macar o clipa in tot acest timp!
In prelungirea izvoarelor se gaseste Zidul Dorintelor, un zid incarcat cu biletele, cu rugaciuni adresate Sf. Fecioare prin care fiecare cere ceea ce-si doreste de la viata, in general sanatate si fericire! Zidul e atat de incarcat incat cu greu gasim loc, ne prindem biletelul de altele, toate sunt prinse aici in lant, de cuie, de tevi, de tot ce gasete omul de care sa poata fi atarnat ceva, in toate limbile pamantului! Fie vara, fie iarna, acest zid se umple mereu de biletele adresate Sf. Fecioare, cu rugile arzatoare ale crestinilor!
Am plecat admirand din nou gradina frumoasa si ingrijita, cufundati in tacere, asaltati de sentimente si emotii. Am incercat sa gasesc cuvintele potrivite pentru a exprima ceea ce am simtit, dar mi-e greu sa le definesc. M-am simtit altfel, iar acest lucru il stiu doar cei ce au fost acolo!