actualitateacalarasi.ro: Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Calarasi, la ora bilantului (Autoare: Monica Ghiorghe)
Peste 100 de membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) din Calarasi s-au reunit in sala de sedinte a Protoieriei, pentru a dezbate activitatea acestei institutii, pe anul 2015. Presedinta CARP, prof. Gabriela Truica a prezentat in fata colegilor sai, atat realizarile obtinute, pe parcursul anului trecut, dar si aspectele negative din activitatea depusa pana in prezent.
CARP Calarasi numara 9600 de membri
Asa cum a precizat presedinta CARP, la ora actuala, aceasta institutie numara 9600 de membri.
- In ultima vreme, am primit si salariati, dar acum ii selectam foarte riguros, intrucat multi dintre ei nu isi achita cu regularitate, ratele. In perioada anului trecut s-au acordat peste 6100 de imprumuturi, cu o dobanda de 9%. Dar, de ce fac de obicei imprumuturi pensionarii calaraseni? Cel mai des, pentru copii si nepoti, si mai putin pentru nevoile lor, cum ar fi: pentru medicamente, lemne de foc, operatii medicale sau procurarea unor obiecte de uz casnic.Un lucru foarte bun este faptul ca banii solicitati se acorda in aceeasi zi, in care s-a facut cererea, acest lucru nu se intampla in trecut. Mai neplacut este faptul ca, pentru pensionarii de la sate, banii se ridica de la sediul nostru, din Calarasi , deoarece am avut niste neplaceri din partea unor casieri-incasatori care au sustras bani din caserie. Totusi, pentru a veni in ajutorul pensionarilor, in comunele Gradistea, Stefan cel Mare si Roseti, am instalat camere de supraveghere si oamenii pot ridica banii de la casierii respectivi. Aceasta investitie ne-a costat, ceva bani, dar i-am scutit pe sateni sa mai vina la Calarasi. De asemenea, la sfarsitul anului, acordam si o mica dobanda la fondul pe care il are fiecare membru al institutiei noastre. Totodata, acordam ajutoare financiare celor care au o situatie sociala foarte grea. Am dat si ajutoare de deces, in functie de vechimea fiecarui membru, a spus prof. Gabriela Truica in cadrul Adunarii Generale.
Recuperarea debitelor restante, o prioritate pentru CARP Calarasi
O preocupare importanta pe agenda de lucru a conducerii CARP Calarasi o reprezinta si recuperarea debitelor restante. In acest sens, prof. Gabriela Truica a precizat ca un rol important, in aceasta privinta, il are comisia de cenzori a institutiei. Reprezentantii acestei comisii au folosit metode din cele mai variate pentru a convinge pe restantieri sa isi achite ratele, la timp.
Incepand cu anul 2016 se vor acorda imprumuturi pe o durata de 24 de luni
Pentru a veni in ajutorul celor care doresc credite mai mari,conducerea CARP a hotarat ca, de la 1 ianuarie 2016, sa se acorde, pentru fiecare membru care solicita credit, va putea primi fondul majorat de patru ori, in 24 de rate, tinandu-se cont si de cuantumul pensiei.
CARP Calarasi desfasoara o activitate socio- culturala prodigioasa
- In cadrul Centrului de Zi al Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor se desfasoara o serie de activitati socio "culturale ce nu se regasesc in niciun alt oras unde exista o astfel de institutie. Ne mandrim cu aceasta realizare, de 12 ani , fara intrerupere. In fiecare saptamana organizam intalniri cu diverse personalitati locale cum ar fi: scriitori, profesori, juristi, politisti, preoti, politicieni, medici, nutritionisti reprezentanti ai institutiilorpublice si de cultura. Participantii la aceste intalniri sunt deosebit de interesati de temele prezentate iar numarul acestora creste mereu. Clubul nostru este dotat cu un video-proiector unde sunt prezentate spectacole, filme piese de teatru dar si obiective turistice. La club sunt organizate si tombole cu obiecte aduse de acasa iar banii rezultati merg la oamenii necajiti din oras. Tot aici au loc concursuri de rummy si de arta culinara. Iar in fiecare an organizam sarbatoarea Zilei de 8 Martie unde participa sute de femei. Excursiile organizate de institutia noastra, atrag, de asemenea, multi amatori pentru ca sunt foarte atractive. Secretara CARP, Marilena Melehat le organizeaza, avand in vedere cele mai mici amanunte si la preturi demne de invidiat. Noi ne angajam ca si in perioada care urmeaza sa avem rezultate laudabile, a mai mentionat presedinta CARP, prof. Gabriela Truica.