Mariustuca.ro / Cafeaua previne scleroza in placi, dar vinul rosu multiplica simptomele acestei boli (Autoare: Magda Marincovici)
Patru cesti de cafea zilnic ar fi cantitatea necesara pentru a indeparta riscul de scleroza in placi. Potrivit unui studiu stiintific, prezentat in 2015 la reuniunea anuala a American Academy of Neurology, persoanele care beau cel putin 4 cesti de cafea in fiecare zi beneficiaza de un risc cu 1,5 mai mic de a face scleroza in placi, comparativ cu cele care nu beau cafea.
De notat ca optiunile terapeutice pentru aceasta boala sunt limitate, de aceea importante sunt preventia bolii si reducerea intensitatii simptomelor. Unele alimente in special cele bogate in vitamina D, precum si cafeaua se pare ca ne pot proteja de aceasta boala.
Pe de alta parte, cercetatorii de la Institutul de Cercetari in Neurologie din Buenos Aires au descoperit ca excesul de sare favorizeaza aparitia sclerozei in placi.
La pacientii care consuma intre 2 si 4,8 grame de sare zilnic s-a observat o accelerare a evolutiei bolii, comparativ cu cei care au beneficiat de un consum sub 2 grame de sare. Astfel, riscul ca boala sa evolueze rapid, se multiplica cu trei in cazul pacientilor care consuma intre 2 si 4,8 grame de sare zilnic.
Nici vinul rosu nu este recomandat persoanelor cu scleroza in placi. Deoarece resveratrolul din vinul rosu accelereaza distrugerea mielinei si creste inflamatia cerebrala, spun cercetatorii de la Universitatea din Louisiana. Resveratrolul are efect vasodilatator. Rezultatul: simptomele bolii â€" oboseala cronica, tulburari motorii, senzitive, de vedere, neurologice si genito-urinare se multiplica.