www.sfatulmedicului.ro informeaza: Care este diferenta intre testele la care se foloseste urina si cele la care se foloseste sangele? Care dintre ele este mai bun?
Exista doua tipuri de teste utilizate pentru diagnosticul sarcinii. Unul masoara nivelul de hormon HCG in sange, celalalt verifica daca in urina se gaseste acest hormon. Acasa se poate face testul care foloseste urina. Pentru testul din sange este nevoie de un consult medical.
Astazi, majoritatea femeilor folosesc un test de sarcina ce se utilizeaza acasa pentru a afla daca sunt insarcinate. Aceste teste sunt ieftine, se folosesc in intimitate si sunt usor de folosit. Testele ce folosesc urina pot determina daca femeia este insarcinata la 2 saptamani de la ovulatie. Daca testul de sarcina facut acasa este pozitiv, se recomanda programarea cat mai curand la un control medical.
Medicul poate folosi un test mai senzitiv si o examinare pelviana pentru a preciza cu exactitate prezenta sarcinii. Consultul medical precoce in sarcina face ca atat mama cat si copilul sa se mentina sanatosi.
Medicii folosesc doua tipuri de teste pentru a diagnostica sarcina. Testul din sange poate indica prezenta HCG mai precoce decat testele de urina. Acestea pot spune daca femeia este insarcinata la 6-8 zile de la ovulatie (eliberarea ovulului din ovar). Un test din sange cantitativ (sau test Beta HCG) determina exact cantitatea de HCG din sange. Deci poate gasi si cantitati infime de HCG. Acest lucru il face sa fie foarte exact. Testele din sange calitative determina doar daca hormonul de sarcina este prezent in sange sau nu. Deci ofera un raspuns afirmativ sau negativ. Un test de sange HCG calitativ este la fel de exact ca si unul realizat din urina.
Exista mai multe tipuri de teste de sarcina care se pot face acasa; acestea se gasesc in farmacii. Pretul variaza in functie de marca si de numarul de teste dintr-o cutie.
Majoritatea testelor se fac in acelasi fel. Este necesara introducerea testului intr-o proba de urina, sau picurarea catorva picaturi de urina intr-o fanta a testului. Folosirea primei urine de dimineata poate ajuta la cresterea acuratetei testului (concentratia de hormon este mai ridicata in urina de dimineata - acumulata pe parcursul noptii, decat in urina eliminata in timpul zilei).
Apoi femeia trebuie sa astepte cateva minute. In functie de marca testului folosit, timpul de asteptare difera. Dupa ce timpul a trecut, trebuie sa examineze "fereastra rezultatului". Daca apare o linie sau un simbol (in plus fata de linia de control), rezultatul este pozitiv si femeia este insarcinata. Nu conteaza cat de stearsa este acea linie: indiferent daca este pronuntata sau stearsa inseamna un rezultat pozitiv.
Majoritatea testelor au si un "indicatori de control" in fereastra rezultatului. Linia sau simbolul de control arata daca testul este bun sau nu. Daca nu apare indicatorul de control, testul nu este bun. Femeile nu ar trebui sa se bazeze pe rezultatele unui test care nu functioneaza corect.
Majoritatea marcilor spun ca testul ar trebui repetat la cateva zile, indiferent de rezultat. Un rezultat negativ (mai ales daca testul a fost facut imediat dupa intarzierea ciclului) nu inseamna intotdeauna ca femeia nu este insarcinata. De fapt testul se pozitiveaza dupa cel putin 7-10 zile de la contactul sexual fecundant.
Toate testele de sarcina comercializate au instructiuni scrise.
Cat de sigur este rezultatul unui test de sarcina?Sus
Aceste teste pot fi destul de sigure. Dar exista mai multi factori care trebuie luati in considerare- cum se foloseste un test: e bine sa fie urmate instructiunile de pe ambalaj si sa se verifice data expirarii;
- cand se foloseste: cantitatea de hormoni de sarcina creste cu timpul, deci, daca testul este facut imediat dupa intarzierea ciclului menstrual, este mai greu de detectat HCG-ul; daca se asteapta o saptamana de intarziere a ciclului (sau 7-10 zile dupa contactul sexual fecundant) inainte de test, acesta va fi mai sigur. In plus, folosirea primei urine de dimineata poate creste acuratetea testului;
- cine le poate folosi: cantitatea de hormon de sarcina in urina difera de la o femeie la alta; astfel, unele femei vor avea rezultat pozitiv la o zi de intarziere a ciclului, in timp ce altele trebuie sa astepte mai mult;
- densitatea urinii: o urina diluata, secundara unui aport lichidian crescut poate da un rezultat slab al testului, care poate fi interpretat eronat ca si negativ
- marca testului: unele teste de sarcina sunt mai sensibile decat altele. Deci, unele teste sunt mai bune in identificarea mai precoce a HCG-ului.
Multe teste de sarcina afirma ca sunt 99% sigure in depistarea sarcinii la o zi de intarziere a ciclului menstrual. Dar studiile arata ca majoritatea acestor teste nu pot detecta sarcina atat de precoce. Si atunci cand o fac, rezultatele sunt foarte vagi. Majoritatea testelor confirma sarcina la o saptamana de intarziere a ciclului sau la cel putin 7-10 zile dupa contactul sexual fecundant.
Cand poate fi facut testul de sarcina?Sus
Multe teste de sarcina afirma ca sunt 99% eficiente in depistarea sarcinii din prima zi de intarziere a ciclului. Dar studiile arata ca nu pot determina sarcina atat de devreme. Sau daca o detecteaza, rezultatul este atat de slab, ca e interpretat gresit. La o saptamana de intarziere a ciclului, eficienta testului este mult mai mare. Daca pacienta are nevoie sa stie rezultatul mai devreme, poate solicita medicului un test mai sensibil. Un reper mai precis ar fi momentul conceptiei: testul se pozitiveaza dupa cel putin 7-10 zile de la contactul sexual.