"Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul" - acesta este mesajul campaniei anuale de informare asupra riscului acestei afectiuni, derulate in luna noiembrie de Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC).
Prestigioase asociatii din domeniu si-au unit fortele in aceasta luna pentru a trage un semnal de alarma asupra riscului cancerului pulmonar, considerat a fi ucigasul nr. 1 in radul afectiunilor maligne.


Un deces la fiecare 30 de secunde

"Mortalitatea in urma cancerului pulmonar nu este incă surclasată de nicio altă malignitate. La fiecare 30 de secunde, undeva in lume, o persoană moare din cauza cancerului pulmonar", declara doctorul pneumolog Dorin Vancea, presedintele Sectiunii de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie.
Cauza principala a cancerului pulmonar este reprezentata, la peste 90% din pacienti, de fumat. Statisticile arata ca, in randul barbatilor fumatori, riscul de aparitie a cancerului pulmonar este de 17%, in timp ce in randul femeilor fumatoare este de 12%. Persoanele care fumeaza mai mult de un pachet de tigari pe zi au un risc de a dezvolta cancer pulmonar de pana la 25 de ori mai mare decat un nefumator.
Diagnosticarea cancerului pulmonar este dificila, deoarece simptomele lui pot fi confundate cu cele ale unei raceli persistente sau cu tusea cauzata de fumat.
In majoritatea cazurilor, afectiunea este diagnosticata cand deja se inregistreaza metastaze. Medicii recomanda sa va prezentati imediat la medic daca aveti in mod repetat urmatoarele simptome:
tuse;
sputa cu sange;
dispnee;
durere;
pneumonii sau bronsite repetate;
oboseala;
lipsa poftei de mancare si scadere in greutate;
raguseala;
transpiratii ale fetei si gatului.
Campania "Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul"
Campania "Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul" este derulata in perioada 10 - 30 noiembrie de catre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer, Liga Romana de Cancer, in parteneriat cu Sectiunea de Cancer Pulmonar a Societatii Romane de Pneumologie, Societatea Nationala de Oncologie Medicală din Romania, Societatea Romană de Pneumologie si Roche Romania.
Mesajul campaniei va fi transmis prin intermediul spoturilor radio, difuzate de Europa FM, cat si pe panouri outdoor in Bucuresti. Campania FABC va fi sustinuta si de RATB, prin intermediul celor 500 de autobuze care vor purta mesajul "Castiga timp! Cancerul pulmonar iti poate fura timpul".
In luna noiembrie, FABC va distribui impreuna cu o revista de femei si cu unul dintre cele mai importante ziare de sport din Romania un ghid dedicat exclusiv pacientilor cu cancer pulmonar, la care au colaborat specialisti de renume din tara. Informatii despre cancerul pulmonar si despre posibilitatile de diagnosticare vor putea fi regasite pe toata durata campaniei pe site-ul www.invingemcancerul.ro si pe reteaua de socializare Facebook.

Despre Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) a fost infiintata in anul 2005 din necesitatea ca toti cei care lupta impotriva cancerului sa devina o forta cu o voce puternica. FABC este interfata intre organizatiile membre si institutiile statului, institutiile europene implicate in sanatate, precum si organizatiile europene si internationale similare. FABC numara peste 35.000 de membri in intreaga tara, pacienti, supravietuitori si voluntari. 
FABC este o federatie formata din 16 asociatii care activeaza pe plan local, la nivelul judetelor.
Misiunea FABC este de a face lobby si advocacy activ pentru promovarea, respectarea si garantarea drepturilor pacientilor cu cancer, implementarea masurilor necesare pentru reducerea impactului acestei maladii. Pentru mai multe detalii, va rugam sa accesati: http://www.fabc.ro/.