LIBERTATEA: Ce este cancerul pancreatic, boala de care a murit Ionela Prodan
Artista Ionela Prodan s-a luptat o perioada lunga de timp cu o boala crunta. Mama impresarei de fotbal Anamaria Prodan avea probleme grave la pancreas, iar artista de muzica populara si-a petrecut ultima perioada a vietii mai mult prin spitale.
Cancerul pancreatic, care e compus din patru cancere diferite, apare la nivelul pancreasului, organ aflat in abdomen, in spatele stomacului si care secreta enzime digestive si hormoni care regleaza metabolismul glucozei. Cancerul pancreatic, din pacate, prezinta un risc ridicat de mortalitate, deoarece se extinde rapid in corp si este greu de detectat in stadii incipiente. Mai nou, cancerul pancreatic poate fi descoperit cu un simplu selfie. Simptomele acestui tip de cancer apar de obicei atunci cand boala este intr-un stadiu destul de avansat si tumora nu mai poate fi extirpata in totalitate.

Simptome

Simptomele cancerului pancreatic nu apar adesea decat cand boala este intr-un stadiu avansat. Cand se manifesta, simptomele pot fi:
- dureri in regiunea superioara a abdomenului care pot radia inspre zona spatelui
- icter (ingalbenirea pielii si a ochilor)
- pierderea apetitului
- aparitia de cheaguri de sange
- depresie

Tipuri de cancer pancreatic

- Cancer pancreatic exocrin este in 95% din cazuri adenocarcinom pancreatic; acest tip de cancer apare in celulele care captusesc ductele pancreatice; este cel mai des intalnit tip de cancer pancreatic
- Cancer pancreatic endocrin (cancerul pancreatic neuroendocrin sau cancerul pancreatic cu celule insulare): apare in celulele producatoare de hormoni sau celulele neuroendocrine ale pancreasului si este un tip de cancer pancreatic rar intalnit.

Stadiile cancerului pancreatic

- stadiul I: cancerul este limitat la nivelul pancreasului
- stadiul II: cancerul s-a extins in afara pancreasului, in tesuturile si organele invecinate si posibil si in ganglionii limfatici
- stadiul III: cancerul a ajuns la vasele de sange din jurul pancreasului si posibil in ganglionii limfatici
- stadiul IV: cancerul s-a extins in regiuni indepartate ale corpului, cum ar fi ficat, plamani, peritoneu (membrana care acopera organele abdominale) Cancerul pancreatic. Cauze cauza exacta a cancerului pancreatic nu este cunoscuta. Exista, insa, unii factori de risc, cum ar fi fumatul, care cresc riscul de cancer pancreatic. Acest tip de cancer apare atunci cand celulele din pancreas prezinta mutatii la nivelul ADN-ului. Acestea determina celulele sa se inmulteasca in mod necontrolat si sa continue sa supravietuiasca o perioada mult mai lunga decat celulele normale. Aceasta acumulare de celule conduce la formarea unei mase tumorale (tumora).

Cancerul pancreatic. Factori de risc

- obezitate pancreatita (inflamatia cronica a pancreasului)
- diabet istoric familial de mutatii ale genelor care pot creste riscul de cancer, cum ar fi BRCA2 sau sindromul Lynch
- istoric personal sau familial de cancer pancreatic
- fumat

Vezi tratamentul pentru cancerul pancreatic, acolo unde mai este posibil, pe libertateapentrufemei.ro.