medlive.hotnews.ro: Este cancerul contagios? Cele mai frecvente mituri despre cancer (Autor: Cristina Bobe)

"Erau momente in care oamenii se fereau sa se atinga de mine pentru ca stiau ca am cancer si erau convinsi ca boala este contagioasa. Nimeni nu ma asculta cu atentie atunci cand incercam sa le explic ca se insala. Mi-a fost mai usor sa ma izolez. Acum stiu ce este cu adevarat contagios printre persoanele care sufera de cancer: singuratatea"(Adriana, diagnosticata cu cancer de col uterin). Cuvintele unui bolnav nu au suficienta putere pentru a combate teoriile false care circula printre noi, dar informarea ar putea contribui la demitizarea lor. Aflati care sunt cele mai frecvente mituri despre cancer.
Cancerul este un termen care se refera la peste 100 de boli diferite asimilate afectiunilor canceroase. Cancerul poate afecta orice organ al corpului. Fiecare tip de cancer este unic din perspectiva cauzelor, simptomelor si metodelor de tratament.

Cum apare cancerul?

Celule se divid si se multiplica pe masura ce corpul are nevoie de ele. Cand procesul de multiplicare continua fara ca organismul sa aiba nevoie de aceste celule, rezultatul este o crestere, o excrescenta sau o masa celulara, cunoscuta sub denumirea de tumoare.
Tumorile pot fi benigne sau maligne. Cele maligne sunt considerate canceroase, invazive sau cu raspandire in zonele invecinate ale organului afectat. Cele benigne nu prezinta un risc pentru viata, nu se raspandesc in alte parti ale corpului si cel mai adesea pot fi inlaturate chirurgical. Atunci cand celulele canceroase sunt dislocate din locul unde se afla tumoarea si se raspandesc prin sange la alte organe, are loc metastaza.

Mituri false despre cancer:
- Cancerul se transmite genetic.
Desi este adevarat ca unele tipuri de cancer sunt genetice, acest lucru nu inseamna ca ereditatea va duce la dezvoltarea unui tip de cancer. Cancerul de san, cancerul ovarian si cancerul colorectal sunt cateva dintre cazurile de cancer care pot fi transmise genetic. Daca un parinte are aceste tipuri de cancer, in cazul copilului se ridica doar probabilitatea de a dezvolta cancer, nu certitudinea.

- Cancerul duce la caderea definitiva a parului.
Caderea parului este un efect secundar al tratamentului pentru cancer, prin chimioterapie si radioterapie. Insa nu toata lumea care este tratata prin chimioterapie sau iradiere sufera de caderea parului. In plus, dupa incetarea tratamentului, parul incepe sa creasca din nou.

-Exista un medicament pentru cancer, dar companiile farmaceutice il ascund.
Este un mit fals pentru ca intr-o astfel de eventualitate, companiile farmaceutice ar avea tot interesul sa il comercializeze, nu sa il ascunda.

- Cancerul este aproape intotdeauna fatal.
Cancerul poate provoca moartea dar noile descoperiri din medicina fac cancerul tratabil. Se estimeaza ca 40% dintre pacienti pot depasi o speranta de viata de cinci ani din momentul depistarii si inceperii tratamentului pentru unele tipuri grave de cancer. Unele forme de cancer sunt curabile.

- Cancerul este contagios.
Nici un tip de cancer nu este contagios. Cu toate acestea, exista doua virusuri cunoscute contagioase, HPV si hepatita C, care pot cauza cancerul. HPV este un factor de risc cunoscut pentru cancerul de col uterin iar hepatita C cauzează cancer de ficat. Ambele virusuri pot fi transmise si prin contact sexual neprotejat.

Proiectul "Informatia.Cancerul.Viata!"

Patronatul Medicinei Integrative (www.patmedin.ro) a lansat campania "Informatia. Cancerul. Viata!", prin care populatia va fi informata cu privire la un stil de viata sanatos, prevenirea riscului de imbolnavire si constientizarea necesitatii controalelor medicale regulate, in cadrul unui proiect finantat de Fondul Social European.
Proiectul isi mai propune si crearea unei retele de centre cu acoperire multiregională pentru consolidarea capacitatii competentelor si stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer. Proiectul va genera un efect pozitiv pe temen lung prin consolidarea stimei de sine a persoanelor diagnosticate cu cancer, redobandindu-si astfel capacitatile fizice, psihice si intelectuale. Grupul tinta va beneficia de servicii de informare, consiliere si terapie in cadrul centrelor regionale nou formate.

Mai multe informatii despre cancer puteti citi pe www.informatiicancer.ro.