HotNews.ro informeaza: Epidemie de rujeola in Romania din cauza nevaccinarii. 3 copii au murit, 675 de cazuri inregistrate in primele 8 luni ale anului, fata de doar sapte cazuri inregistrate anul trecut
In Romania se inregistreaza o epidemie de rujeola, anunta Ministerul Sanatatii. In primele opt luni ale acestui an, Romania a inregistrat 675 de cazuri confirmate de rujeola in 23 de judete, iar 3 copii au murit. Un al patrulea deces suspect de rujeola a fost inregistrat zilele trecute, dar asteapta confirmarea finala. Comparativ cu anul 2015, cresterea este uriasa: anul trecut au existat doar 7 cazuri confirmate de rujeola si niciun deces, potrivit Ministerului Sanatatii.Reamintim ca numarul parintilor care refuza sa-si vaccineze copilul creste in Romania de la an la an, in urma unor campanii masive duse de organizatii ortodoxe sau de personalitati media precum Olivia Steer. Pe de alta parte, in ultimii ani au existat sincope serioase in aprovizionarea cu vaccinuri, inclusiv cu vaccinul impotriva rujeolei. Problemele persista in anumite locuri chiar si in aceste zile. Un cititor HotNews atrage atentia pe Facebook ca nici acum nu se gaseste vaccinul ROR (n.red. impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei). HotNews.ro scria in aprilie 2015 ca principalele cauze ale uriasei scaderi a vaccinarii in Bucuresti sunt discontinuitatile in aprovizionarea cu vaccin si refuzul parintilor de a-si vaccina copiii (sursa: Institutul National de Sanatate Publica). Multi medici de familie afirmau la acel moment ca nu au intotdeauna la dispozitie dozele necesare respectarii programului national de imunizare. In astfel de cazuri parintii sunt trimisi sa-si cumpere vaccinul din farmacie, daca il gasesc. Sau sunt chemati la o data ulterioara care, daca se nimereste de pilda in plin sezon gripal, poate aduce o noua ratare a vaccinarii (copiii nu pot fi vaccinati atunci cand sunt bolnavi). Ministerul Sanatatii condamna in cei mai duri termeni campaniile iresponsabile impotriva vaccinarii copiilor, se arata intr-un comunicat de presa. Rezultatele acestora se traduc, de exemplu, in inmultirea cazurilor de rujeola de peste 100 de ori intr-un singur an. Cele 3 cazuri de deces au survenit la copii sub varsta de 1 an, adica sub varsta la care se efectueaza vaccinarea impotriva rujeolei (vaccinul ROR). Acesti copii au murit inutil si fara sens. Intr-o comunitate cu acoperire optima a vaccinarii, toti copii sub 1 an sunt protejati de asa numitul efect de protectie de grup. Mai simplu, cei 3 copii decedati ar fi putut fi protejati prin neaparitia rujeolei la copiii mai mari, trecuti de varsta de vaccinare. Apelul Ministerului Sanatatii catre parinti este de a respecta calendarul de vaccinare ROR pentru sanatatea copiilor. In zonele afectate, Institutul National de Sanatate Publica recomanda vaccinarea copiilor la varsta de 7 luni cu refacerea vaccinului la varsta normala de 1 an.

Context:

Numarul parintilor care refuza sa-si vaccineze copilul creste in Romania de la an la an, arata HotNews.ro in februarie anul trecut, citand date publice ale Institutului National de Sanatate Publica. Fenomenul a capatat amploare deoarece discursul anti vaccin este raspandit prin intermediul a doua canale cu audienta mai mare decat orice autoritate guvernamentala sau medicala. Astfel, o carte obscura, care abunda in erori si rastalmaciri, a devenit in ultimii ani biblia miscarii anti vaccin din Romania, fiind citata atat de vedete TV, cat si in bisericile ortodoxe. Unul dintre cei mai vizibili anti-vaccinisti din Romania, vedeta PRO TV Olivia Steer, citeaza si recomanda cartea anti-vaccin a medicului de familie Christa Todea-Gross, care este vicepresedintele Federatiei ortodoxe Pro Vita, cu filiale in 9 orase din Romania, arata HotNews.ro. Todea-Gross face parte si din echipa Asociatiei Medical-Crestine Christiana din Cluj, condusa de episcopul vicar al Clujului, Flueras Somesanul. Cartea anti-vaccin este vanduta in retelele librariilor ortodoxe si poate fi descarcata de pe mai multe site-uri cu profil ortodox.
Cifrele dezastrului: doar 75% dintre copiii romani nascuti in iulie 2013 au primit vaccinul contra rujeolei-oreionului-rubeolei (ROR), si pentru alte vaccinuri acoperirea scazand sub pragul de siguranta de 80%. Fata de anul precedent, scaderile din 2014 sunt semnificative: intre 2,5% si 4%. Principala cauza este neprezentarea - 28% dintre parintii nu si-au dus copiii la vaccinare -, iar 14,3% dintre ei au refuzat sa-si vaccineze copilul. Numarul romanilor care refuza sa-si vaccineze copilul este in crestere fata de 2013, crestere mai pronuntata la oras: plus 3,2% in 2014 fata de 2013 (sursa: Institutul National de Sanatate Publica).

Distributia cazurilor pe judete:
- la granita dintre judetele Bistrita Nasaud si Cluj (219 cazuri)
- in judetul Mures (145 cazuri)
- in judetul Arad (113 cazuri din care 2 decese la copii cu varsta sub 1 an)
- in judetul Timis (71 cazuri din care 1 deces la copil cu varsta sub 1 an)
- in judetul Suceava (27 cazuri)
- in judetul Brasov (33 cazuri)
- in judetul Salaj (7 cazuri)
- in judetul Hunedoara (14 cazuri)
- in judetul Caras - Severin (13 cazuri)
- in judetul Alba (3 cazuri)
Cazuri sporadice de rujeola au fost confirmate la persoane nevaccinate / incomplet vaccinate din Bucuresti (4 cazuri) si din judetele:
- Bacau (3 cazuri)
- Bihor (1 caz)
- Constanta (3 cazuri)
- Dambovita (2 cazuri)
- Giurgiu (1 caz)
- Mehedinti (1 caz)
- Neamt (2 cazuri)
- Olt (2 cazuri)
- Sibiu (3 caz)
- Vaslui (1 caz)
Cazuri sporadice inseamna cazuri care nu pot fi legate intre ele in numar de minimum 3. Pana in luna august, inclusiv in regiunile afectate, au fost recuperati la vaccinare 573 de copii cu varste intre 1 â€" 15 ani.
Sursa: hotnews.ro