MAGAZIN: CAIPAN, un nou inceput pentru ufologie (Autor: DAN D. FARCAS)
- Continuare -
Baze de date in comun
Intre altele, punerea in comun a bazelor de date privind observatiile FAN, din diverse surse, ar putea permite, unor cercetatori in stiinte exacte, stiinte sociale sau ufologi, studii generale si de specialitate cu privire la aceste fenomene. Observatiile FAN ar putea fi corelate cu datele furnizate de sistemele automate de supraveghere: camere de detectie automata a caderii meteoritilor sau de observare a aurorei boreale, cu sistemele radar de supraveghere militara aeriana si a spatiului. Cercetarile recente in psihologie aplicata permit acum sa se extraga partea valoroasa din marturia umana, in primul rand prin sprijinirea martorului sa-si exprime ceea ce are in memorie si selectand din cele redate cele mai sigure informatii.
Mai multe comunicari si discutii s-au referit la realizarea unor baze de date transnationale. Un capitan din partea aviatiei militare a vorbit despre supravegherea spatiului aerian al Frantei. Astronomi de la Institutul IMCCE de mecanica cereasca au prezentat sistemul lor de supraveghere a cerului. S-au dezbatut asemanarile si deosebirile FAN fata de fenomene plasmatice de tipul fulgerelor sau aurorelor. Un loc aparte a apartinut rezultatelor a 30 de ani de cercetare a unor fenomene neidentificate manifestate cu o frecventa neobisnuita in valea Hessdalen din Norvegia. Aspectele psihologice dezbatute au vizat influenta asupra marturiilor a componentelor emotionale, a viziunilor culturale si tinand de credintele religioase etc. In ciuda diversitatii de limbi (engleza si franceza), comunicarea intre participanti a fost buna. Chiar daca au existat si unele divergente de opinii, de pilda cu privire la aspectele psihologice ale marturiei, sau cu privire la cazul Hessdalen, discutiile au fost amiabile.
Jacques Vallee, astrofizician, doctor in informatica si unul dintre cei care au stat, de mai bine de 50 de ani, in prim-planul ufologiei mondiale, a prezentat o expunere importanta, in care a reamintit ca inca in 1953 Institutul Memorial Battelle a realizat, la solicitarea US Air Force, o analiza statistica extinsa a observatiilor OZN, folosind in acest scop un calculator cu cartele perforate. Rezultatele au fost publicate in Raportul special 14 al proiectului Blue Book. In 1962, Jacques Vallee si sotia lui Janine, au compilat o statistica proprie. Evidenta a fost continuata, in perioada 1963-1967, la Universitatea din Texas si la Universitatea Northwestern, in colaborare cu Dr. J. Allen Hynek, consilier stiintific Air Force pentru proiectul Blue Book. Ea a fost folosita in 1968 la proiectul Condon de la Universitatea din Colorado si apoi a stat la baza unui catalog OZN condus de Dr. David Saunders. Acest catalog (cunoscut acum ca UFOCAT) a fost extins foarte mult si este in prezent actualizat de organizatia CUFOS (Centrul de Studii OZN). La ora actuala, exista cel putin 30 de cataloage active in diferite puncte de pe glob, cu suprapuneri si standarde extrem de diversificate. Exista cataloage speciale pentru observatii vechi, rapiri, analiza urmelor materiale, precum si pentru anumite tari sau regiuni. Mai multe grupuri inchise sunt active pe Internet si fac schimb de informatii. Tari precum Marea Britanie si Spania au urmat exemplul SUA (cu proiectul Blue Book) declasificand si publicand fisierele lor de observatii OZN, dar, din pacate, nu sub forma unui suport informatic organizat.
La ora actuala exista in jur de 200.000 de cazuri OZN bine documentate, raportate de pe tot globul, si aceasta comoara masiva de informatii ar trebui exploatata. Dar actuala proliferare a listelor de observatii nu este direct utila celui ce analizeaza fenomenul OZN. Lipsa unei validari unitare a datelor si lipsa standardelor impiedica progresul in domeniu. Din pacate, cercetatorii responsabili cu bazele de date au rareori mijloacele financiare, personalul profesional sau cunostintele de software necesare pentru a efectua investigatii de teren pe termen lung sau chiar verificari elementare cu privire la validitatea informatiilor pe care le colecteaza. Iar fenomenul a demonstrat un nivel de complexitate care desfide adesea analiza si chiar descrierea rationala.
(Va urma)