MAGAZIN: CAIPAN, un nou inceput pentru ufologie (Autor: DAN D. FARCAS)
In zilele de 8 si 9 iulie 2014, la Paris, la sediul CNES, s-au reunit oameni de stiinta si ufologi, intr-un atelier de lucru putin mediatizat, pentru a vedea ce metode si instrumente ar trebui folosite pentru a imbunatati colectarea si analiza informatiilor privind Fenomenele Aerospatiale Neidentificate (FAN). A fost o reuniune internationala care a permis, pentru prima data, punerea laolalta a experientei asociatiilor de OZN-uri cu cea a cercetatorilor in psihologie si astronomie, precum si cu expertiza Jandarmeriei Nationale si a Fortelor Aeriene Franceze.
La reuniunea, numita prescurtat CAIPAN (abreviere de la Collecte et l'Analyse des Informations sur les Phenomenes Aerospatiaux Non-identifies), au fost prezentate 30 de lucrari in fata a circa 100 de participanti. Reuniunea s-a desfasurat sub egida CNES (Centre national d'etudes spatiales), echivalentul francez al NASA, avand al doilea buget, ca marime, pe plan mondial, intre agentiile nationale dedicate spatiului cosmic. Reamintim cititorilor ca in cadrul CNES functioneaza oficial, inca din 1977 (cu unele schimbari de titulatura), organismul GEIPAN (Grupul de Studiu si de Informare privind Fenomenele Aerospatiale Neidentificate).
Conferinta si-a propus sa dezbata care sunt cele mai bune modalitati de a aduna si a cerceta cazurile de OZN, precum si de a sintetiza aceste date. Jacques Vallee, participant la reuniune, a atribuit evenimentul unei schimbari in comunitatea stiintifica franceza, unde a aparut o noua generatie, care este dispusa ca sa arunce o privire proaspata asupra fenomenului OZN.
GEIPAN a analizat sute de marturii si rapoarte de observare FAN. Se pare ca marea majoritate a acestora a reprezentat un material fragil din punct de vedere stiintific: marturii unice sau de la un numar prea mic de persoane, intarziere semnificativa intre observatie si marturie, fotografii putine sau de proasta calitate etc. Prin urmare, GEIPAN a organizat acest atelier pentru a gasi modalitati de progres in studierea originilor acestor fenomene, intai de toate prin consolidarea informatiilor disponibile cu privire la observatiile de FAN.
CNES a fost capabil sa adune, pentru prima data, oameni de stiinta de nivel inalt (Jeremie Vaubaillon, de la Observatorul astronomic din Paris, Jacques Py, profesor de psihologie, Thomas Rabeyron, lector in psihologie s.a.), cu reprezentanti ai Jandarmeriei Nationale si ai aviatiei militare, cu experti recunoscuti in domeniul ufologiei (Jacques Vallee, Richard Haines, Bertrand Meheust, Ron Westrum s.a.) si cu un mare numar de jucatori din lumea ufologica mondiala, intre care mentionam pe Xavier Passot, coordonator GEIPAN si pe David MacDonald, director de dezvoltare internationala al MUFON SUA. Prezenta lor demonstreaza importanta abordarii multidisciplinare in analiza acestei complexe probleme. Zeci de experti internationali din Franta, SUA, Belgia, Rusia, Statele Unite, Italia, Norvegia au prezentat activitatea unor asociatii de profil ca si propuneri pentru imbunatatirea metodologiei de colectare, analiza si clasificare a marturiilor.
(Va urma)