B365.ro : Dispute din cauza finantarii Catedralei Neamului

Recent, membrii Asociatiei Secular-Umaniste din Romania (ASUR) au initiat o petitie online, sub forma unei scrisori deschise, adresata primarilor si consilierilor locali, carora le solicita sa refuze cererile Bisericii Ortodoxe Romane de finantare a Catedralei Mantuirii Neamului. "In fiecare an, cel putin 540 de milioane de euro din bugetele autoritatilor de stat, centrale si locale, sunt deturnate de la nevoile reale ale noastre, ale contribuabililor, spre a se cumpara "bunavointa" ierarhilor bisericesti", se mentioneaza in petitia online.
In replica, Biroul de presa al Patriarhiei sustine intr-un comunicat remis presei ca "in anul 2012, sprijinul financiar pentru repararea si construirea noi lacasuri de cult, consolidarea si repararea celor existente a fost de aproximativ 50 milioane de lei (aproximativ 11 milioane euro), de aproape 50 de ori mai putin decat suma mentionata fara niciun fundament real de asociatia mentionata. Aceste fonduri au fost destinate sprijinirii tuturor Cultelor recunoscute din Romania, iar nu doar a Bisericii Ortodoxe Romane".
Colecta nationala, initiata de Patriarhia Romana, arata ca Bucurestiul se afla pe primul loc in clasamentul privind donatiile facute pana in prezent pentru constructia Catedralei Mantuirii Neamului. BOR explica acest lucru prin faptul ca "bucurestenii vor fi beneficiarii directi si permanenti ai Catedralei, in timp ce credinciosii din tara si strainatate vor fi beneficiari ocazionali ai viitoarei Catedrale Patriarhale", potrivit unui raspuns trimis B365.RO.