Jurnalul National : Referendum pentru eutanasierea maidanezilor din Bucuresti, pe 29 septembrie

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a anuntat, azi, intr-o conferinta de presa, ca va organiza un referendum la nivelul Bucurestiului, in care cetatenii vor fi consultati daca doresc eutanasierea cainilor maidanezi.

Oprescu a spus ca referendumul va contine o intrebare simpla - daca bucurestenii sunt de acord sau nu cu eutanasierea - luandu-si angajamentul sa respecte intocmai dorinta cetatenilor.

Primarul a adaugat ca se simte vinovat alaturi de toate celelalte autoritati pentru moartea copilului de 4 ani, ucis de caini in urma cu doua zile.

Oprescu a declarat ca a facut doar ce i-a permis legea in privinta maidanezilor, adaugand ca propunerile sale privind ingradirea tuturor spatiilor comerciale sau a proprietatilor unde se aduna haite periculoase de caini au fost in mod repetat respinse.

Oprescu a aratat ca, potrivit Legii referendumului nr. 3/2000, "obiectul si data referendumului local se stabilesc si se aduc la cunostinta publica cu cel putin 20 de zile inainte de ziua desfasurarii acestuia", iar "referendumul local se poate organiza intr-o singura zi, care poate fi numai duminica" (articolul 16).

Astfel, referendumul local ar putea avea loc in ultima duminica din luna septembrie sau in prima duminica din octombrie.

Oprescu a precizat ca, in vederea organizarii referendumului, a convocat pentru vineri, la ora 12.00, Consiliul General al Municipiului Bucuresti (CGMB), in sedinta de indata.

"Problemele de interes deosebit din unitatile administrativ-teritoriale si subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse, in conditiile prezentei legi, aprobarii locuitorilor, prin referendum local", potrivit articolului 13 din Legea referendumului.