Senatoarea DOINA ELENA FEDEROVICI a sustinut o declaratie politica intitulata: Singurul botosanean de-o varsta cu Marea Unire. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Un barbat este unic in judetul Botosani, pentru ca este singura persoana in viata nascuta de Ziua Nationala a Romaniei. A venit pe lume pe 1 Decembrie 1918, iar acum are 96 de ani. El se numeste Constantin Ciolan si a lucrat, timp de zece ani, ca ofiter in Batalionul de Jandarmi Botosani, iar acest lucru i-a atras o dragoste de tara fara limita. La 21 de ani a fost inrolat in armata, participand la al Doilea Razboi Mondial.
Imi crestea inima ori de cate ori purtam uniforma militara si era cantat imnul Romaniei. Imi iubesc tara pana la lacrimi, spune batranul.
Aflat la pensie, omul de-o seama cu Unirea poarta toata recunostinta fata de tara sa. In fiecare an, el arboreaza drapelul tricolor la balconul apartamentului situat la etajul al patrulea al unui bloc din zona centrala a municipiului.
Chiar daca aniversa venerabila varsta a Unirii, actualul veteran de razboi, inca in putere, a acceptat anul trecut invitatia mea de a participa la manifestarile prilejuite de Marea Unire de la 1 decembrie 1918. Vizibil emotionat, Constantin Ciolan s-a adresat celor adunati in Piata 1 Decembrie din Botosani: Sunt foarte fericit ca am apucat sa traiesc in perioada democrata si sunt foarte multumit ca astazi sunt aici”
Am fost extrem de onorata sa fiu alaturi de singurul botosanean in viata care s-a nascut pe 1 decembrie 1918. Am tinut sa ii urez si anul acesta multa sanatate si sa ma inclin in fata domniei sale pentru experienta pe care a acumulat-o de-a lungul vietii â€" efectiv istoria Romaniei moderne.
Stimati colegi, aceasta declaratie politica este sustinuta in semn de maxim respect pentru acest simbol local dar si legata de atat de putinii oameni ramasi in viata care au o calitate morala deosebita si au facut niste fapte remarcabile in onoarea Romaniei. Asa cum preciza si premierul Victor Ponta, indiferent de varsta, de statut social, de etnie sau de credinta, suntem cu totii romani si avem impreuna un obiectiv important, acela de a construi pentru noi si pentru copiii nostri o viata mai buna si mai sigura aici, acasa, in Romania. Trebuie sa avem incredere in capacitatea noastra de a fi solidari si de a coopera, de a nu dezamagi inaintasii, astfel incat Romania sa devina tara in care fiecare isi gaseste locul, rolul si implinirea personala si profesionala.