Recent, la Sky Bar din Calea Dorobantilor, a avut loc conferinta de presa legata de intoleranta la gluten, dar si despre dieta fara gluten.
Evenimentul a avut loc la initiativa dr. Schar, Nr. 1 in Europa la produsele fara gluten.


Ce este glutenul?

Glutenul este o proteina prezenta in anumite cereale, precum graul, ovazul, orzul, secara si kamutul. Glutenul are o valoare nutritionala foarte mica, iar principala functie a acestei proteine este aceea de a actiona ca agent de legatura, oferind fainii capacitatea de a creste, ceea ce face posibila producerea painii. Atunci cand exista predispozitie genetica, ingerarea unor cantitati chiar si neinsemnate de alimente care contin gluten declanseaza o reactie imuna in intestinul subtire, cauzand o inflamatie cronica. Starea inflamatorie cronica duce, in cele din urma, la distrugerea vilozitatilor intestinale si la limitarea proceselor de absorbtie de la nivelul intestinului subtire. Acest proces este insotit de o serie de simptome care difera de la individ la individ. Intoleranta la gluten poarta numele de boala celiaca (sau celiachie).
Dr. Alina Popp - Sef de lucrari, Doctor in stiinte Medicale: "Intoleranta alimentara la gluten este una dintre cele mai comune boli din lume. Date recente, publicate de Asociatia Societatilor Celiace din Europa (AOESC), arata ca numai 12-15% dintre cei care au boala celiaca sunt diagnosticati. Avem de-a face cu o boala care are atat o componenta genetica extrem de importanta (membrii familiilor celiacilor sunt de aproximativ zece ori mai predispusi a se imbolnavi de aceeasi boala decat restul populatiei), dar si o componenta externa, aceea a expunerii la gluten in cadrul regimului alimentar".


Dr. Lucian Tudose - Dr. Schar Romania: "Dieta fara gluten este in prezent singura terapie eficienta care garanteaza celiacilor o stare perfecta a sanatatii digestive, caracterizata prin disparitia simptomelor clinice, normalizarea rezultatelor testelor si refacarea structurii normale a membranei mucoasei intestinale. In tratamentul afectiunii celiace, toate alimentele care contin derivate din grau, inclusiv varietati mai putin cunoscute, trebuie eliminate complet din regimul alimentar. Este de o importanta cruciala constientizarea faptului ca pana si cantitatile mici de gluten pot dauna. Deci, mare atentie la dieta pe care o urmati!".

Dr. Schar produce si comercializeaza in Romania o gama larga de produse fara gluten care acopera toate nevoile persoanelor cu o intoleranta la gluten.
Persoanele care urmeaza dieta fara gluten sunt niste oameni perfect sanatosi.
Mai multe informatii pe www.nutrient.ro