Valea Tembi (Tempi) este un defileu de 10 km lungime, croit de-a lungul raului Pinios, inainte de varsarea acestuia in Marea Egee. Valea Tembi este situata in nord-estul Thessaliei, intre masivele Olimp si Ossa, la 25 km nord-est de Larissa, accesul se face pe autostrada E 75. Reprezentand principala cale de acces dinspre tarmul Marii Egee spre Campia Thessaliei, valea Tembi a constituit de-a lungul vremii traseul obisnuit pentru invaziile atacatorilor.
Cunoscuta in timpul dominatiei bizantine ca Lykostomo (Gura Lupului) si numita de turci Bogaz (Trecatoarea), valea Tembi este presarata cu ruine de castele si fortificatii datand din perioada romana si pana in evul mediu. Acestea marcheaza punctele cheie pe care grecii au incercat sa le apere in 1941, in timpul invaziei trupelor germane.
Strajuita de stancarisuri, cu tancuri de roci carbonatice, sisturi si gnaise, de pana la 500 m inaltime, si binecuvantata cu paduri de copaci seculari si o vegetatie luxurianta, valea adaposteste Biserica Agiei Paraskevi, loc in care pelerinii si turistii, in special cei cu probleme de vedere, in drumul lor spre Meteora, se opresc sa se inchine.

Raul Pinios in valea Tembi

Pe malul drept al raului Pinios se afla un templu inchinat lui Apollo, unde erau incoronati cu lauri castigatorii jocurilor pytiene.
Drumul spre Biserica Agia Paraskevi incepe la Izvorul lui Dafne, de langa Lykostomo - cel mai ingust punct al defileului, continua printr-un bazar cu obiecte de artizanat ai icoane ale Agiei Paraschevi, si trece peste podul ce traverseaza cursul raului Pinios.
Biserica Agia Paraskevi este un lacas mic, sapat in stanca, care gazduieste moastele Agiei Paraskevi, considerata protectoarea nevazatorilor.
In spatele grotei isi are sursa izvorul cu acelasi nume. Aici se afla si icoana Sfintei (Agiei) Paraskevi, la care credinciosii vin sa se inchine.

Intrarea in schitul Agiei Paraskevi

Apa izvorului Agiei Paraskevi este captata si curge intr-un bazin special amenajat, unde pelerinii si turistii stau la coada pentru a-si umple sticlele de plastic special aduse de acasaa. Apa cu puteri miraculoase urmeaza sa fie folosita peste an pentru vindecarea bolnavilor incurabili.

Izvorul Agiei Paraskevi

Paraskevi a trait pe vremea imparatului Antonin, fiind originara din Italia. Tanara nascuta intr-o zi de vineri (de unde si numele Paraskevi) a manifestat interes pentru tainele credintei crestine, citind carti si participand la rugaciuni, in biserica. Dupa moartea parintilor si-a impartit averea saracilor, s-a caluggarit si a inceput sa predice, reusind sa intoarca multi eleni la credinta in Dumnezeu. Minunandu-se de frumusetea si priceperea ei, imparatul a incercat s-o determine sa se lepede de credinta crestina. Evident, Paraskevi a refuzat si de aici au inceput chinurile si suferintele ulterioare, ce aveau s-o transforme in mucenita.
Astfel, se spune ca i s-a pus un coif de fier ars pe cap, dar nu a suferit; ca a fost aruncata intr-o caldare cu untdelemn fierbinte, dar ea se racorea; mai mult, ca l-a stropit pe imparat cu ulei incins, din care cauza acesta a si orbit. Lovit in lumina ochilor, imparatul a strigat: Miluieste-ma pe mine, roaba adevaratului Dumnezeu, si da-mi mie lumina ochilor mei; ca atunci voi crede in Dumnezeul pe Care Il propovaduiesti tu.
Sfanta a spus o rugaciune si indata imparatul Antonin a vazut si impreuna cu toti din casa lui au crezut in adevaratul Dumnezeu, botezandu-se in numele Preasfintei Treimi. Plecand de acolo, sfanta s-a dus prin cetati si sate, a propovaduit numele Domnului, i-a insemnat pe oameni cu semnul Sfintei Cruci si a marturisit ca este crestina. Pentru credinta ei nestramutata, s-au mai incercat si alte cai de a o ucide, precum aruncarea ei la un balaur, vatamarea cu foc incins etc. Nu a putut fi clintita in nici un fel de la dreapta credinta.
Pana la urma, la 26 iulie, i s-a taiat capul cu sabia. Sfanta (Agia) Paraskevi, sarbatorita in Grecia pe 26 iulie, nu trebuie confundata cu Sfanta Cuvioasa Parascheva, cea mai populara dintre sfintii ale caror moaste se afla pe teritoriul Romaniei, cu hramul pe 14 octombrie.