Magazin : De ce iubim berea? (Autor : GEORGE CUSNARENCU)

N-o sa stim niciodata care intrebare este mai pertinenta: de ce iubim femeile sau de ce iubim berea. Cu toate acestea, berea, care se pare ca este una dintre cele mai vechi bauturi din lume, a contribuit la progresul stiintei, ca sa nu mai amintim numarul impresionant de carti dedicate bauturii aurii. Pare incredibil, dar fara sucul de orz, cum era cunoscuta berea cu mult timp in urma, nu am fi avut astazi frigidere.
Carl von Linde lucra pentru compania Spaten cand l-a inventat, pentru a izola bautura deja imbuteliata de caldura masinilor care continuau sa fabrice noi litri. Inventia lui s-a dovedit utila pentru multe alte lucruri. Asa s-a intamplat si cu ambalajele din sticla: americanul Michael Joseph Owens a inventat prima masina in stare sa fabrice in serie aceste sticle, scopul initial fiind folosirea lor pentru comercializarea berii. Berea l-a ajutat si pe Cristofor Columb. Se stie ca marii exploratori de la sfarsitul secolului al XV-lea nu porneau in expeditii fara a se fi aprovizionat cu cateva zeci de butoaie cu bere, dat fiind faptul ca in lungile calatorii apa se clocea.
Berea a colaborat activ la colonizarea Americii. Multi europeni se imbolnaveau acolo pentru ca nu erau obisnuiti cu apa din Lumea Noua. Mortalitatea a scazut cand au putut sa-si fabrice bautura favorita. In secolul al XVIII-lea, englezul Joseph Priestley a descoperit dioxidul de carbon tot datorita berii. Ceea ce i-a starnit curiozitatea nu a fost altceva decat faptul de a fi observat, intr-o berarie din apropierea casei sale, ca existau gaze care cadeau pe podea in procesul de fermentatie, asta deoarece erau mai grele decat aerul.
Tot analizandu-se fermentatia s-a inventat si scara PH. Cu aceasta si-a rezolvat Carlsberg problemele pentru a masura cu deplina exactitate nivelurile de aciditate ale bauturilor sale. Lucrand la o berarie, James Joule a creat pretioasele termometre cu mercur. Se spune chiar ca, pe vremea cand a inventat procesul de pasteurizare, Louis Pasteur incerca de fapt sa afle de ce se strica berea.