Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata "Programul redus al bibliotecilor versus accesul la cultura", pe care o puteti citi in continuare.

Subiectul asupra carora doresc sa va atrag atentia astazi este unul mai putin obitnuit poate, dar va asigur ca importanta sa nu este cu nimic mai prejos pentru domeniul larg din care este decupat - educatia. Mai exact, ma refer la programul actual al majoritatii bibliotecilor publice, nu doar din Bucuresti, ci din intreaga tara.
De foarte multe ori auzim diverse statistici care ne vorbesc despre faptul ca tinerii si, in general, oamenii de toate varstele, nu mai citesc si nu mai frecventeaza bibliotecile. S-ar putea ca aceste statistici sa nu fie deloc gresite, insa consider ca este necesar sa ne gandim si la motivele pentru care cifrele ne arata asemenea lucruri.
Printre motive se pot regasi lipsa timpului, costurile ridicate ale achizitionarii cartilor si alte elemente asemanatoare, dar adevarul este ca bibliotecile sunt raspunsul la aceste probleme. In plus, rolul acestora in promovarea educatiei si a informarii continue este unul major, astfel incat este necesar ca bibliotecile sa fie sustinute si dezvoltate permanent.
Problema identificata este aceea ca bibliotecile au, cea mai mare parte dintre ele, programul de lucru foarte scurt raportat la nevoile studentilor, tinerilor si nu numai, caci biblioteca este, prin excelenta, spatiul public destinat informarii si cultivarii tuturor. Astfel, am observat ca programul bibliotecilor se suprapune, de cele mai multe ori, cu programul cursurilor sau cu programul de lucru normal al unui salariat, astfel incat devine imposibil pentru multi studenti si nu numai, sa frecventeze aceste spatii.
Mai mult decat atat, majoritatea bibliotecilor nu au deloc program sambata si duminica, iar atunci cand au, in rarele situatii, programul respectiv este foarte redus, de maxim sase ore. Dragi colegi, consider acest lucru ca fiind inacceptabil si cred ca ar trebui sa ne implicam serios in remedierea acestei situatii. Nu este posibil ca o institutie precum Biblioteca Nationala a Romaniei, de exemplu, care este cea mai mare si mai complexa biblioteca din tara noastra, sa aiba program doar pana la ora 18:00 in timpul zilelor lucratoare, iar sambata si duminica sa fie complet inchisa.
Prin programul de lucru limitat al bibliotecilor se incalca dreptul uman fundamental de acces liber la informatie si, in plus, dreptul la educatie. Consider ca nu trebuie sa mai fie invocate motive precum lipsa resurselor sau a personalului. Mai degraba, ar trebui luate masuri clare, inspirandu-ne din organizarea bibliotecilor din Uniunea Europeana, pentru a ne alinia la standardele educationale de excelenta in domeniu si pentru a reda acestor institutii de la noi din tara rolul pe care il merita si pe care trebuie, la urma urmei, sa il aiba in societate.