MAGAZIN: Un inamic discret al cancerului (Autor: ADRIAN-NICOLAE POPESCU)
Originara din Asia, rubarba este o leguma cu gust acrisor, folosita in preparate culinare, dar si in medicina, deoarece aduce o serie de beneficii organismului. La noi se cultiva mai mult in Transilvania, unde a fost adusa din Germania in secolul al XVIII-lea. Este foarte saraca in calorii (16 kcal/100 grame), dar foarte bogata in fosfor, potasiu, fier, magneziu, zinc si multa vitamina C. Din rubarba se folosesc petiolul si rizomii, dar numai de la plantele care au cel putin 8 ani de vegetatie. Potrivit specialistilor, rubarba are actiune astringenta si de aceea este utila in deranjamentele stomacale cauzate de prezenta unor substante iritante in intestine. Aceasta leguma are efect tonic si poate fi consumata atat in stare naturala, cat si sub forma de ceai, capsule sau tinctura.
Cercetatorii au constatat ca in compozitia rubarbei se gasesc anumite substante ce au un rol deosebit in tratarea cancerului. S-a demonstrat ca polifenolii din rubarba sunt substante care lupta impotriva tumorilor maligne si previn in acelasi timp formarea celulelor canceroase. Cercetatorii chinezi au demonstrat ca pacientii care consuma tulpini proaspete de rubarba in fiecare zi, timp de doua saptamani, dupa ce au suferit un accident vascular cerebral, se refac mult mai repede. Mai mult, rubarba intareste sistemul imunitar, ajutand organismul sa lupte impotriva infectiilor.
In doze mici, rubarba se intrebuinteaza pentru combaterea indigestiei, stimularea apetitului si tratarea afectiunilor ficatului si ale vezicii biliare. Pentru o buna functionare a sistemului digestiv se vor consuma doua cesti cu ceai in fiecare seara, inainte de culcare. Ceaiul se prepara dintr-o lingurita de planta (pulbere) la o cana cu apa. Se lasa timp de 10 minute intr-un vas acoperit, se strecoara si apoi se bea. Avand si un efect diuretic, ceaiul de rubarba se recomanda si pentru eliminarea pietrelor la rinichi, precum si in cazurile de nefropatie diabetica si in insuficienta renala. Decoctul de rubarba obtinut din 0,5 g de planta uscata se foloseste pentru tratarea diareei. Daca se utilizeaza 3 g de planta uscata, se obtine un remediu eficient impotriva constipatiei sau crampelor abdominale cauzate de sindromul premenstrual. Constipatia poate fi tratata si cu pulbere de rubarba. Se va lua un varf de lingurita cu pulbere seara, inainte de culcare.