Ba este ! Replica la articolul d-lui C.T.Popescu, din gandul.info, Revolutia care nu este
Daca in 1989 nu era Revolutie, dl C.T.Popescu, n-ar mai fi scris azi, in gandul.info, articolul Revolutia care nu este
Il rog pe dl Popescu, alias CTP, sa citeasca urmatoarele randuri din Wikipedia:
Revolutie
De la Wikipedia, enciclopedia libera
Foto: Caderea Bastiliei, 14 iulie 1789 in timpul revolutiei franceze.
O revolutie (din latina: revolutio = schimbare de sens) este o schimbare politica semnificativa care are loc de regula intr-o perioada relativ scurta de timp. Prin extensie, o revolutie poate avea loc pe domeniile socioeconomic, cultural, industrial, intelectual, filozofic, religios, informational, stiintific s.a.
Revolutiile se pot combina, precede sau succede una pe alta.
Revolutie politica
Revolutia politica inseamna schimbarea oranduirii sociale intr-un timp relativ scurt, prin mijloace mai mult sau mai putin violente si prin participarea paturilor largi ale populatiei. Datorita acestei conditii din urma, revolutiile pot avea loc numai in societatile in care masele au o constiinta sociala mai dezvoltata. De aceea, in antichitate sau in evul mediu nu se vorbeste de revolutii politice, ci de revolte sau rascoale. Revolutiile politice apar in perioada de trecere de la feudalism la capitalism, sau direct de la feudalism la socialism (in cazul unor tari asiatice), sau de la capitalism la socialism (considerat din punct de vedere teoretic prima faza a comunismului).
Cele mai mari revolutii politice au fost: revolutia burgheza din Anglia intre 1640-1688, revolutia americana, revolutia franceza intre 1789-1799, revolutiile europene din 1848, revolutia socialista din Rusia din 1917 s.a. Din punctul de vedere al Romaniei, un rol deosebit a avut revolutia din decembrie 1989, care a asigurat rasturnarea dictaturii comuniste si trecerea de la un socialism despotic la democratie si economie de piata, trasaturi ale societatilor capitaliste moderne.