Senatorul Florinel Butnaru a sustinut o declaratie politica intitulata " Sanatatea - prioritate nationala ", pe care o puteti citi in continuare.
Sanatatea, sistemul de sanatate din Romania se afla intr-o situatie ingrijoratoare, de cele mai multe ori constatandu-se discrepante majore in accesul la servicii de sanatate.
Din punct de vedere al starii de sanatate, populatia Romaniei prezinta unii dintre cei mai defavorabili indicatori din intreaga zona europeana. Statistica negativa privind indicatorii de mortalitate infantila si mortalitate materna, datele de morbiditate si mortalitate ne arata ca, in ciuda unei cresteri a ponderii cheltuielilor totale pentru sanatate din PIB, nivelul de finantare a sistemului de sanatate din Romania a ramas scazut in context european.
Consider ca ar trebui facute niste suplimentari de fonduri corelate cu o crestere a accesibilitatii pacientilor la serviciile medicale.
De asemenea, trebuie sa investim mai mult in modernizarea unitatilor sanitare pentru a oferi pacientilor conditii sigure si decente, consider ca ar trebui sa stimulam personalul din sistemul sanitar pentru a minimiza exodul medicilor, consider ca ar trebui pus accent mai mult pe preventie si educatie, consider ca ar trebui sa punem bazele unor asigurari private de sanatate.
Sunt foarte multe lucruri pe care le putem face, trebuie doar sa constietizam ca sunt foarte multe necesitati si ar trebui oarecum sa facem o lista de prioritati.
Apreciez faptul ca, dupa multi ani de asteptari, incepand de vineri, 19 septembrie 2014 a inceput procesul de predare-primire a cardului national de sanatate. Acest card ii va asigura pe contribuabili ca banii pe care ii platesc vor fi folositi pentru servicii de sanatate si nu pentru decontarea unor servicii fictive.