anticariat-esoteric.ro : Astrologie

Astrologia, ca stiinta a astrelor, dateaza din cea mai veche Antichitate. In perioada clasica ea cuprindea deja cinci ramuri: astrologia sferica, astrologia naturala, astrologia judiciara sau genetliaca, astrologia medicala si astrologia orara. Primele doua apartin astazi stiintelor ortodoxe. Astrologia sferica nu este altceva decat strabuna astronomiei. Ea analizeaza miscarea planetelor, stelelor si astrilor ratacitori. Astrologia naturala isi propune sa elucideze influenta fizica a astrilor asupra cutremurelor de pamant, mareelor, climei, eruptiilor vulcanice si timpului. Ea se inrudeste cu geofizica, meteorologia si vulcanologia. Astronomii, meteorologii si vulcanologii nu practica celelalte trei stiinte, pentru ca ele sunt considerate neverificabile.
Destul de uitata in zilele noastre, astrologia orara este, intr-adevar, o arta divinatorie. Operatorul observa harta cerului chiar atunci cand consultantul ii pune intrebari, iar raspunsul sau consta intr-o interpretare a semnelor pe care ea le indica. Astrologia medicala tine cont mai mult de aspectul cerului natal al individului. Ea este fondata pe aceleasi principii ca si astrologia judiciara, dar este mai specializata: permite descoperirea bolilor si deficientelor organice.
Dintre toate astrologiile, cea care a fost cea mai practicata (si care a dobandit influenta in mediile intelectuale dupa al doilea razboi mondial) este, fara indoiala, astrologia judiciara sau genetliaca. Ea este aceea care a devenit, in Europa, singura recunoscuta si folosita. Utilizeaza in comun cu astrologiile orara si medicala un anumit numar de date, printre care semnele zodiacale. Dar nu ajunge sa fii nascut sub un anume semn pentru a te supune in mod sigur unui model caracterologic definit. Casele astrologice, planetele, aspectele lor, tranziturile lor au si ele importanta si intervin in determinarea influentelor care actioneaza asupra destinului uman. De aceea, cand face un horoscop, astrologul cere consultantului sa precizeze, cu exactitate, locul si data nasterii (cu o aproximatie de un sfert de ora). Stabilirea unei teme necesita intre altele calcule foarte riguroase si o cunoastere perfecta a efemeridelor - tablele astronomice - care dau pentru fiecare zi a anului pozitia astrelor.
Secolul al XVI-lea este varsta de aur a astrologiei, cel putin in Europa. Cardan, Crollius, G. Della Porta si multi alti savanti, daca nu toti, de la Nostradamus la John Dee, fac speculatii asupra astrelor. Ei considera ca fiinta omeneasca este, inextricabil, in relatie cu Universul prin numeroase corespondente si ca exista, in mod necesar, o analogie intre microcosm (fiinta umana) si macrocosm (ansamblul astrelor). Prin urmare, se postuleaza ca stelele si planetele au o influenta asupra destinului. Dupa Paracelsus, exista o legatura stransa si aproape determinista intre cele sapte organe ale corpului si cele sapte planete (cele cunoscute atunci). Doctorul in teologie si ezoteristul Cornelius Agrippa (1486-1535) explica si tinde sa demonstreze, in cartea sa Despre filozofia oculta (1510-1533); superioritatea semnelor zodiacului