Astmul este o boala cronica de plamani, caracteriata prin probleme recurente de respiratie si prin simptome ca lipsa de aer, respiratie suieratoare, senzatie de apasare in piept si tuse.
Afectiunea nu poate fi vindecata, dar cei diagnosticati cu astmo pot dce o viata normala, activa, daca respecta cateva reguli simple: iau medicamente prescrise de medic, merg la controale periodice, nu fumeaza, se feresc de polen, praf si par de animale, invata sa isi dea seama cand astmul lor se agraveaza si cum trebuie sa reactioneze.
Astmul este o boala care poate fi tinuta sub control. Este important ca pacientii sa stie ca pot duce o viata normala daca isi iau tratamentul si se feresc de factorii de risc, spune Prof. dr. Florin Mihaltan, Presedintele Societatii Romane de Pneumologie si reprezentantul GINA in Romania.
Pe www.invingeastmul.ro pacientii au la dispozitie un teste de autoevaluare a controlului astmului, adauga Prof. dr. Florin Mihaltan.
In Romania, se estimeaza ca sunt intre 800.000 si 1.000.000 de cazuri de astm.

Factori care declanseaza astmul

Mucegaiul este un alt factor alergenic care afecteaza astmul. Cearceafurile trebuie scuturate zilnic, praful trebuie scuturat zilnic.

Sfaturi utile pentru pacientii cu astm

- evitati factorii de risc
- renuntati la animalele de companie
- lasati-va de fumat, daca membrii familiei fumeaza, rugati-i sa nu o faca in casa-
- nu folositi deodorante puternice: sapun, sampon, parfum, deodorant de camera
- faceti pregatiri speciale pentru camera voastra (scoatei toate covoarele, pernele suplimentare si fotoliile, spalati cearceafurile si paturile des in apa fierbinte, lasati-le sa le usuce soarele, aerisiti camera des).