descopera.ro informeaza: Arheologii greci incep o noua expeditie menita sa descifreze misterele celui mai ciudat artefact descoperit vreodata. "Mecanismul Antikythera", cum a fost numit, a fost gasit acum 100 de ani pe epava unei corabii romane, in Marea Egee, langa insula greceasca Antikithera.
Potrivit arheologilor, acesta este un calculator vechi de cel putin 2.000 de ani. Bizarul mecanism se afla intr-o cutie de lemn, decorata cu 2.000 de caractere si este format din cel putin 30 de rotite din bronz.
Nimeni nu stie istoria dispozitivului. Este posibil sa fi facut parte din dota unei femei foarte bogate, care se afla pe corabie in drum spre Roma, unde urma sa se marite.
"Calculatorul antic" putea calcula data eclipsele si miscarile stelelor si planetelor, cred cercetatorii.
Acum, ei se vor intoarce pe epava si o vor putea cerceta mai in detaliu, cu ajutorul unui exocostum, care le permite sa se scufunde la peste 150 de metri adancime.
Inainte de coborarea scafandrilor in epava, cercetatorii vor folosi si un robot, care va cartografia epava si fundul marii din aceasta zona.
Expertii cred in apropiere se mai afla o a doua corabie. Misiunea arheologilor va dura o luna si la final spera sa aiba noi artefacte importante recuperate de aici.
Pana acum, ei au gasit in epava ramasite umane, 36 de statui de marmura, statui de bronz si bijuterii de aur.
Corabia, care transporta o adevarata comoara, plecase din Asia Mica spre Roma cand s-a scufundat, in jurul anului 60 e.n.
Alaturi de alte artefacte, marea ambitie a cercetatorilor este sa gaseasca noi piese sau bucati din ciudatul mecanism, pentru a putea intelege mai bine la ce anume folosea.
Sursa: IFLScience