Ar trebui sa mancam paine fara gluten? Care este parerea specialistilor/medlive.hotnews.ro/

Majoritatea persoanelor nu au o idee clara despre ce este glutenul, dar cu toate acestea se simt mai bine atunci cand il evita. Din ce in ce mai multe magazine alimentare se lauda cu produse fara gluten. Asta este o veste buna pentru persoanele cu boala celiaca, dar, cu toate acestea, o mare parte dintre persoanele care cauta produsele fara gluten nu sufera de aceasta afectiune. Specialistii au cantarit subiectul si au raspuns la intrebarea:
- Ar trebui sa mancam paine fara gluten sau ar fi mai bine sa o evitam?

5 din 5 experti au raspuns: NU

Pentru persoanele care nu sufera de boala celiaca sau care nu au o alergie la gluten, sfatul specialistilor este: lasati produsele fara gluten pe raft.
Painea fara gluten renunta la grau, secara si orz si utilizeaza, de obicei, patru tipuri principale de amidon in locul lor: amidon de porumb, faina de orez, amidon de tapioca si faina de cartofi, explica William Davis, autorul cartii Wheat Belly Total Health.
- Aceste au cei mai mari indici glicemici (indice care arata cat de mult creste nivelul zaharului din sange la 90 de minute dupa consum) dintre toate alimentele, explica Davis.
Aceste cereale de substitutie pot avea si un aport mai scazut de fibre, neimbogatite cu vitamina B, spune Dr. Joseph Murray, gastroenterolog, specializat pe boala celiaca. In plus, medicul citeaza un studiu care a calculat ca produsele fara gluten sunt cu 242% mai scumpe decat versiunile obisnuite de alimente.
- Cei care au un motiv medical pentru care evita painea cu gluten sunt incantati de alternativa, spun Ciaran Kelly, profesor de medicina la Harvard Medical School si Tricia Thompson, dietetician.
Thompson avertizeaza insa ca persoanele care suspecteaza ca sunt sensibile la gluten nu vor demonstra ca au o alergie doar daca il elimina din dieta.
- Daca incepeti o dieta fara gluten inainte de a va face analizele este posibil sa nu aveti un diagnostic precis niciodata, spune Thompson, adaugand ca 1% din populatie sufera de boala celiaca, dar doar 17% dintre aceste persoane au fost diagnosticate.
Sursa: Time