Jurnalul National: Epilepsia vine la orice varsta (Autoare: Magda Marincovici)
1% dintre romani sufera de epilepsie si au nevoie de medicamente si terapii adecvate
Aproximativ 200.000 de romani sufera de epilepsie, dintre care 70.000 sunt copii. "In Romania exista un registru national pentru epilepsie de scurt timp. Aproximativ 1% din populatia Romania prezinta diferite forme de epilepsie, ceea ce ar insemna 180.000-200.000 de persoane, dintre acestea 70.000 fiind copii", avertizeaza doctorul Dana Craiu, seful clinicii de neurologie pediatrica a Spitalului Clinic de Psihiatrie "Alexandru Obregia" din Bucuresti. Totusi, specialistii sunt convinsi ca numarul real al suferinzilor de epilepsie este mai mare (intre 300.000 si 500.000), dar, din cauza temerii ca sunt marginalizati, ca nu vor fi angajati sau ca isi vor pierde locul de munca, multi bolnavi nu-si dezvaluie suferinta. In plus, suferinzii de epilepsie au dificultati in privinta accesului la terapii adecvate. Astfel, 3 din 10 pacienti prezinta rezistenta la terapii, ei avand nevoie de interventii si tratamente adecvate.
Neurologul Ioana Mandruta de la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, vicepresedinte al Societatii Nationale de Neurofiziologie Clinica, spune ca, in prezent, sunt trei molecule care trateaza aceasta afectiune, dar una singura este compensata. "O serie de pacienti au urmat tratamente cu o gama larga de medicamente si au nevoie de tratamente noi cu aceste molecule sau de terapie chirurgicala si neurostimulare. Exista un program national in acest sens, dar sunt liste de asteptare. Acest program este, in unele momente, nefinantat sau finantat cu sume mici. Exista metode noi de diagnosticare, cum ar fi video-electroencefalograma, dar si o serie de teste genetice", explica neurologul Ioana Mandruta.
Prof. dr. Mircea Gorgan, presedintele Societatii Romane de Neurochirurgie si coordonatorul programului de implantare de stimulatoare vagale, a operat 25 de pacienti, carora le-au fost implantate stimulatoare vagale. 12% dintre ei nu mai au crize, iar la 48% ameliorarea este intre 50% si 80%. "Evaluarea de bilant se face, insa, la doi ani, iar rezultatele prezentate sunt excelente. Pacientii nu mai au criza aceea cumplita, in care se aruncau pe jos, ci doar o usoara stare de rau, care trece imediat. Pacientii sunt urmariti continuu, iar frecventa impulsului se adapteaza de la pacient la pacient. Cert este ca interventia s-a dovedit a fi un succes", precizeaza prof. dr. Mircea Gorgan.
La ora actuala, dintre tulburarile neurologice severe, epilepsia este considerata cea mai frecventa. Aceasta boala poate debuta la orice varsta, insa medicii o descopera mai frecvent la copii sau la persoane cu varste peste 65 de ani. Dar epilepsia este depistata si la tineri, situatie in care nu numai starea de sanatate se deterioreaza, ci si existenta socio-profesionala a pacientilor. La bolnavul de epilepsie, grupuri de celule nervoase sau neuroni transmit semnale anormale. Astfel, activitatea neuronala este perturbata, provocand senzatii, emotii sau comportamente ciudate asociate, in unele cazuri, cu convulsii, spasme musculare etc.