Senatorul Butunoi Ionel Daniel a sustinut o declaratie politica intitulata: "Ziua Mondiala a Persoanelor cu Dizabilitati", pe care o puteti citi in continuare.

Tinand cont de faptul ca saptamana trecuta, programul Senatului a fost dedicat dezbaterii bugetului de stat, azi am sa vorbesc despre un eveniment trecut dar care nu trebuie uitat.
In anul 1970, Organizatia Natiunilor Unite a adoptat o serie de declaratii privind drepturile persoanelor cu dizabilitati, anul 1981 fiind proclamat de Adunarea Generala a ONU drept an international al persoanelor cu dizabilitati, iar perioada 1983-1992 a fost declarata Decada pentru persoanele cu dizabilitati.
In 1992 Adunarea Generala a ONU a facut apel la statele membre sa marcheze pe data de 3 decembrie Ziua Mondiala a Persoanelor cu Dizabilitati pentru ca aceste persoane sa fie tot mai mult integrate in societate (Rezolutia 47/88).
Astfel, la 3 decembrie la nivel international se serbeaza Ziua Persoanelor cu Dizabilitati in vederea promovarii intelegerii problemelor legate de dizabilitate si mobilizarii sustinerii demnitatii, drepturilor si bunastarii persoanelor cu dizabilitati.
In acest context, fac un apel de bunavointa catre intreaga societate pentru ca sa ne mobilizam si sa ne asiguram ca drepturile persoanelor cu dizabilitati sunt respectate in asa masura incat demnitatea umana sa nu fie incalcata.
In general, studiile demonstreaza ca persoanele cu nevoi speciale reprezinta cea mai mare minoritate supusa discriminarii, exclusa de la participarea la viata activa, social-culturala.
Aproximativ 15% din populatia lumii sufera de o forma a dizabilitatii, conform unui raport al Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Oamenii cu dizabilitati, mai ales cei cu probleme de comportament, sunt deseori marginalizati de ceilalti.
Incluziunea sociala a persoanelor cu dizabilitati, care presupune asigurarea unei vieti independente persoanelor cu nevoi speciale nu se poate face de pe o zi pe alta. Lucrul acesta se face in timp, beneficiile rezultate din integrarea persoanelor cu dizabilitati regasindu-se ulterior in fiecare aspect al vietii politice, sociale, economice si culturale.
Stimati colegi, pentru a preveni repetarea unor evenimente neplacute pentru toata lumea este necesar ca noi sa promovam o politica sociala coerenta si consecventa ajustata la conditiile perioadei pe care o traim, precum si la standardele europene din domeniu.
Atat la nivel local, cat si la nivel national, lupta cu dizabilitatea reprezinta o provocare continua majora a sistemului actual de protectie sociala a persoanelor cu dizabilitati, in pofida masurilor care au fost intreprinse pe parcursul ultimilor ani
Accesul limitat al persoanelor cu dizabilitati la serviciile de educatie si de infrastructura sociala, obstacolele si limitele de incadrare in cimpul muncii, caracterul preponderent medical al procesului de stabilire a invaliditatii, precum si predominarea formelor rezidentiale de protectie sociala, sunt principalele probleme cu care se confrunta aceasta categorie de persoane defavorizate.
Fac un apel catre dvs pentru ca activitatea noastra de aici, din Parlament, sa fie una orientata spre identificarea unor masuri efective si de lunga durata pentru eficientizarea domeniului de protectie sociala a persoanelor cu dizabilitati, in vederea oferirii sprijinului necesar acestei categorii de persoane.