Aproximativ un milion de romani sufera de BPOC (bronhopneumopatie obstructiva cronica), o boala a plamanilor despre care se estimeaza ca va deveni a treia cauza de deces la nivel mondial, depasind in urmatorii ani diabetul zaharat.
Doar o mica parte dintre romanii bolnavi stiu ca au BPOC, ajung la medic, fac analize si primesc tratamentul adecvat.
Pentru toti cei interesati sa isi testeze sanatatea plamanilor in luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, nu mai putin de 64 de medici, din peste 30 de orase, ofera spirometrii gratuite. Aceasta analiza reprezinta investigatia cea mai potrivita pentru a identifica BPOC, se face simplu si rapid (seamana cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool in aerul expirat, pe care politistii o fac soferilor), iar rezultatele se dau pe loc. Campania pentru depistarea BPOC se va desfasura intre 4 si 30 noiembrie 2013, in numeroase clinici si spitale de stat.

Poluarea din propria curte, cauza posibila a bolii

Nu doar fumatorii trebuie sa fie ingrijorati ca ar putea avea aceasta boala de plamani. In mod surprinzator, poluarea din propria gospodarie poate fi o cauză a periculoasei boli de plamani. "La nivel mondial, cel mai des intalnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Insa spirometria nu este recomandata doar fumatorilor, 46% din cei diagnosticati cu BPOC fiind nefumatori. Alti factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumul produs prin arderea combustibililor biologici (carbune, lemn, gunoi de grajd)", detaliaza Prof. Dr. Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie.
Inclusiv peletii din balegar, folositi in multe zone pentru incalzirea locuintelor, pot creste riscul de BPOC.

Judetele unde medicii vin in ajutor

Testarile organizate cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC, vor avea loc in 32 de orase din 24 de judete (Alba, Arad, Arges, Bacau, Bistrita-Nasaud, Brasov, Galati, Iasi, Maramures, Mures, Neamt, Prahova, Sibiu, Timis, Valcea, Vrancea) si Bucuresti.
Lista completa a medicilor si clinicilor unde se pot face investigatiile gratuite poate fi gasita www.desprebpoc.ro.
BPOC afecteaza grav persoane cu varste intre 40 si 65 de ani, cand productivitatea lor ar trebui sa atinga potentialul maxim.
Un studiu reprezentantiv pentru Romania, facut in 2012, de TOTEM pentru Centrul pentru Politici si Servicii de Sanatate pe aproape 10.000 de romani, arata ca multi dintre bolnavi nu isi dau seama de severitatea bolii lor, accesul la specialisti si analize gen spirometrie fiind extrem de redus. Acelasi studiu arata ca barbatii sunt mult mai afectati de BPOC decat femeile, boala lovind in aceeasi masură bogatii si saracii.
Semnele care ar trebui sa ingrijoreze sunt tusea cronica, productia cronica de sputa (flegma sau sputa mucoasa) in majoritatea zilelor si dispnee (senzatia de lipsa brusca de aer).