Aproape 60 de milioane de oameni mor anual din cauza cancerului (OMS, 2008). Jumatate dintre decese implica persoane care inca nu au implinit varsta de 60 de ani. O cincime dintre decese apar la copii cu varsta mai mica de 5 ani. La nivel mondial, decesele prin cancer reprezinta 1/8 din totalul cauzelor de deces.
Numarul de cazuri de cancer s-a dublat in ultimii 25 de ani, iar pentru anul 2030 este prevazuta o noua dublare a numarului cazurilor de cancer, la nivel mondial.
Dar nu numai incidenta si prevalenta cancerului au crescut in acest interval de timp, exista din ce in ce mai multi pacienti care supravietuiesc mai mult de 5 ani de la momentul diagnosticului.
Aceasta realitate, a cresterii supravietuirii la 5 ani, are si serioase implicatii financiare: majoritatea pacientilor primesc tratament si acceseaza serviciile de sanatate in mod activ. Aceasta presiune financiara va creste in mod algoritmic in urmatoarea decada, pe masura ce cancerul va fi mai repede si mai bine tratat.

Preventie

In tarile dezvoltate, cel mai mult contribuie la prevenirea cancerului urmatorii factori: renuntarea la fumat, reducerea consumului de alcool, reducerea expunerii la soare, cresterea activitatii fizice si scaderea in greutate. In statele in curs de dezvoltare, majoritatea cancerelor (de ficat, de col uterin) sunt determinate de infectiile cronice, astfel ca rolul vaccinarii anti-HPV, anti-hepatita B devine esential.

Tratament

In anul 2013, majoritatea formelor de cancer raspund pozitiv la tratamentul adecvat, care determina cresterea supravietuirii si cresterea calitatii vietii. Dezvoltarea terapiilor noi, eficiente, a fost posibila prin intelegerea profunda a biologiei cancerului, astfel incat putem vorbi despre terapii personalizate sau despre imunoterapia cancerului. In acelasi timp, interventiile chirurgicale sunt acum mai putin mutilante, iar radioterapia si chimioterapia sunt mult mai eficiente. Fiecare pacient cu cancer are dreptul la cel mai bun tratament posibil pentru boala sa. In ultima decada, cancerul a incetat sa fie o fatalitate, fiind privit acum ca o boala cronica.

"Este timpul sa facem o trecere in revista a ceea ce a insemnat nanul 2013 pentru pacientii pe care FABC ii reprezinta. Un raport: Starea natiunii privind situatia pacientilor cu cancer din Romania. Vom analiza progresele din acest an si vom dezbate lucrurile care au mai ramas de facut pentru ca oamenii bolnavi de cancer sa aiba o sansa la o viata mai buna", a spus Cezar Irimia, Presedinte FABC.

"Unele probleme au fost rezovate, altele sunt in curs de rezolvare. Lista medicamentelor disponibile in spitale s-a imbunatatit fata de anii trecuti, dar in continuare unele medicamente importante nu sunt disponibile, chiar daca ele exista pe piata. In continuare, pacientii nu pot face multe investigatii medicale in spital si sunt nevoiti uneori sa mearga la clinici particulare, pe banii lor. O alta problema este faptul ca, in sectiile de oncologie, personalul medical este insuficient", a spus Olga Cridland, Presedinta Asociatiei PAVEL.