Senatorul Haralambie Vochitoiu a sustinut o declaratie politica intitulata: Valea Jiului, cu 5 minute inainte de ceasul al 12-lea!. Puteti citi in continuare textul integral al declaratiei politice.
Prin natura, amploarea si implicatiile strategice, economice, sociale si politice bazinul minier Valea Jiului a ocupat, si continua sa ocupe inca, o pozitie distincta la nivel national. Limitata si relativ izolata geografic, zona Vaii Jiului a generat o problematica economico-sociala aparte.
Existenta carbunelui in subsolul Vaii Jiului a devenit cunoscuta inca din anul 1782, cand mineralogul Benko Janos arata ca a vazut arzand carbunii din aflorimente.
Importanta strategica a zonei se prefigureaza inca din anul 1788 cand, in incercarea de a opri inaintarea trupelor turcesti, generalul austriac Laudon, comandantul granicerilor, a aprins piatra neagra (carbunii) dintr-un afloriment situat pe Valea Arsului - Vulcan.
De asemenea, in anii 1907-1908, in conditiile crizei de carbune pe care o traversa Imperiul austroungar, statul finanteaza noi lucrari de explorare si deschidere, construieste centrala electrica de la Petrosani, preparatia Petrosani-Nord, fabrica de caramida si cuptoarele de var. Toata aceasta dezvoltare organizatorica si tehnica facea din Valea Jiului una dintre cele mai importante zone miniere ale Imperiului.
Ulterior, si dezvoltarea industriala a Romaniei a presupus, intre altele, utilizarea carbunelui exploatat in minele din Valea Jiului. Pana in anul 1989, politica de asigurare a independentei energetice a tarii, al carei obiectiv era atingerea unei productii nationale de carbune de 100.000.000 tone/an, a avut efecte majore la nivelul bazinului Valea Jiului iar zona a cunoscut o expansiune economica rapida.
Dupa Revolutie, Romania traverseaza o stare de continua schimbare, evolutia rapida a pietelor si fluctuatiile economice, sociale si mai ales politice aducand numeroase provocari in economie in general si sectorul energetic in particular. Aceste efecte sunt o consecinta directa a necesitatii alinierii Romaniei la standardele Uniunii Europene ca unica solutie pentru dezvoltarea pe baze sanatoase a tarii.
In ciuda asigurarilor date in anii anteriori de guvernanti postdecembristi (PNTCD, PNL si PDL) in special Guvernele Radu Vasile, Boc si Ungureanu, rezultatele asa-ziselor actiuni de restructurare a sectorului huila, derulate in aceasta perioada (1989-2012), nu au avut ca efect insanatosirea domeniului, a climatului socio-economic ci din contra au generat o serie de noi probleme in toate localitatile din Valea Jiului, conducand in final la reducerea dramatica a economiei zonale, disparitia si/sau restrangerea activitatii intreprinderilor mari (ce deserveau sistemul), escaladarea somajului si amplificarea problemelor sociale, cresterea saraciei, amplificarea problemelor de mediu si disparitia unor meserii sau deprofesionalizarea celor ramase. In acest context exploatarea huilei a parcurs o ampla perioada de restructurare a activitatilor si personalului care, in principal, a condus la reducerea perimetrelor de exploatare cu 71%, a capacitatii de productie cu 75% si a personalului cu 80%, sistarea majoritatii activitatilor operationale si in final dezafectarea a peste 2/3 din exploatarile miniere din Valea Jiului.
Fara puterea de a anticipa noul context international, criza globala, instabilitatea regionala, reprezentantii acestor guverne s-au intrecut in asa-zise restructurari, ademenirea minerilor cu salarii compensatorii fara sa tina cont ca modul in care se produce si se consuma energia influenteaza siguranta nationala in conditiile in care, pentru o dezvoltare durabila, este nevoie si de crestere economica si de investitii.
In Romania este absolut necesara concentrarea eforturilor pe mentinerea si dezvoltarea mixului energetic la nivel national, precum si valorificarea cu eficienta maxima a fiecarei resurse de energie primara pe care tara le detine. Din acest punct de vedere, valorificarea resurselor de huila este si va ramane pentru Guvernul Romaniei si Primul ministru Victor Ponta un element de interes strategic, in contextul in care aceasta resursa minerala poate contribui in mod cert la acoperirea cererii de energie electrica in proportie de cel putin 10%.
Fara a fi limitativ, amintesc cateva masuri importante pe care actualul Guvern al Romaniei si Primul ministru Victor Ponta le-au luat, la recomandarea specialistilor in domeniu (din mediile academic, minier, energetic, sindical, politic, societatii civile, media etc.), din judetul Hunedoara, in incercarea de a contribui cat mai substantial la gasirea unui punct de plecare pentru asezarea exploatarii de huila din Valea Jiului pe un fagas economic adaptat noilor exigente, conditii si politici europene:
- Accelerarea si finalizarea procesului de fuziune a celor trei entitati Mintia, Paroseni si CNH,
- Infiintarea unei companii noi " Complexul Energetic Hunedoara fara datorii,
- Initierea procesului de selectie a persoanelor ce ocupa functii de conducere (Administrative si Executive), in baza unei legislatii specifice, din randul unor specialisti din judetul Hunedoara, recomandati de mediul tehnic, consultanti cu experienta si mapa profesionala individuala, cunoscatori ai problematicii specifice zonei, fara interferente de la Bucuresti,
- Continuarea finantarii investitiilor de mediu,
- Sprijin direct prin aprobarea unui act normativ (HG nr. 941/2014) care asigura accesul garantat la retelele electrice pentru energia produsa (200MW) si la furnizarea serviciilor tehnologice de sistem (500MW) in conditii reglementate de ANRE,
- Lansarea procesului de atragere a unor investitori pentru dezvoltarea CE Hunedoara,
- Finalizarea cu succes a negocierilor cu reprezentantii FMI pentru renuntarea la solicitarea acestora de lichidare a CE Hunedoara,
- Obtinerea de la Comisia Europeana a aprobarii privind acordarea unui ajutor de salvare - Decizia nr. C(2015) 2652 final,
- Introducerea pe ordinea de zi, spre aprobarea parlamentului, a proiectului de Lege privind acordarea unui imprumut catre CE Hunedoara din venituri rezultate din privatizare, in vederea acoperirii unui ajutor de stat incompatibil acordat inca din anul 2012.
La aceste actiuni ale administratiei centrale se adauga si cele intreprinse de mine, in calitate de senator al Vaii Jiului, toate fiind menite sa sprijine si sa mentina subiectul in atentia factorilor de decizie administrativa si executiva, astfel:
INITIATIVE PARLAMENTARE
1. 26.06.2013 si Mai 2015 - Propunere legislativa pentru modificarea si completarea Legii minelor nr. 85/2003, pentru introducere notiunii de resursa minerala de importanta strategica, categorie din care face parte si huila. Proiectul va avea un impact major asupra activitatii miniere din Valea Jiului prin facilitarea continuarii activitatii de exploatare la un nivel care sa asigure accesul la zacamant
2. Programul Primul loc de munca
3. Prelungirea acordarii facilitatilor pentru pensionarii minieri
DECLARATII POLITICE
1. 18.02.2015 - Declaratie politica nr. 1493/a, Premierul Victor Ponta salveaza din nou Complexul Energetic Hunedoara.
2. 15.12.2014 - Declaratie politica nr. 1402/a, Valea Jiului este in fierbere! Minerii de la minele Lonea, Lupeni si Vulcan au protestat in fata Complexului Energetic Hunedoara.
3. 01.04.2014 - Declaratie politica nr. 925/a, Necesitatea reglementarii acordarii, si dupa anul 2014, a alocatiei de carbune pentru uz casnic si a tarifului redus la energia electrica pentru pensionarii mineri din Valea Jiului.
4. 11.03.2014 - Declaratie politica nr. 841/a, Sistemul de favorizare a producerii energiei din surse regenerabile de energie conduce la inchiderea mineritului din Valea Jiului.
INTERPELARI
1. 18.02.2013 - Interpelare nr. 89/a adresata Primului Ministru , Situatia Complexului Energetic Hunedoara.
2. 15.12.2014 - Interpelare nr. 2537/b, Situatia Complexului Energetic Hunedoara.
3. 02.06.2014 - Interpelare nr. 2104/b, Situatia Complexului Energetic Hunedoara.
4. 27.05.2014 - Interpelare nr. 2078/b, Necesitatea reglementarii acordarii, si dupa anul 2014, a alocatiei de carbune pentru uz casnic si a tarifului redus la energia electrica pentru pensionarii mineri din Valea Jiului.
INTREBARI
1. 26.02.2015 - Intrebare nr. 2639/a, Complexul Energetic Hunedoara.
2. 15.12.2014 - Intrebare nr. 2537/a, Situatia Complexului Energetic Hunedoara
3. 10.06.2014 - Intrebare nr. 2147/b, Sustinere pentru promovarea Vaii Jiului
Stimati colegi, cer Premierului Victor Ponta si Guvernului Romaniei sa ramana la fel de ferm angajati in batalia pentru salvarea CE Hunedoara si a mineritului din Valea Jiului, urmarind si sustinand guvernamental acest proces.
De asemenea, solicit specialistilor mineri si energeticeni hunedoreni, mediului sindical si tot spectrului politic autohton si national care a preluat destinele acestei entitati ori s-a angajat la nivel declarativ sa sprijine demersurile facute, sa gaseasca acele solutii tehnice legale prin care sa se evite divizarea CE Hunedoara si sistarea extractiei unei resurse minerale de interes strategic, o bogatie nationala inestimabila denumita simbolic piatra neagra care arde si stiintific huila.
Avand in vedere ca Societatea Complexul Energetic Hunedoara reprezinta cel mai mare agent economic al Vaii Jiului dar si al judetului Hunedoara, in numele tuturor cetatenilor pe care ii reprezint va solicit sprijinul pentru salvarea acestei zone minunate si a judetului din care face parte.