mariustuca.ro / Sange pentru analize, prelevat fara ac (Autoare: Magda Marincovici)
Cu ajutorul Universitatii Wisconsin-Madison, societatea Tasso Inc. a realizat un aparat care extrage sange din vasele capilare, inlocuind definitiv prelevarea de sange cu acul si seringa, scrie Topsante. Aparatul este de marimea unei mingi de ping-pong. El se aplica pe piele ca o ventuza. Dar, in loc sa intepe pielea si sa extraga sangele din vene, aparatul asemenea unui aspirator recolteaza sange din vasele mici, microscopice, numite vase capilare. Acest aparat a recurs la o tehnologie numita microfluida, care se bazeaza pe sisteme de manipulare a fluidelor cvasi-microscopice. Deocamdata, aparatul este capabil sa recolteze aproximativ 0,15 centimetri cubi de sange in doua minute, o doza mica, dar, totusi, suficienta pentru pentru determinarea nivelului colesterolului, infectiilor, evolutia celulelor maligne si chiara nivelului glucozei din sange. Chiar daca acest din urma avantaj al aparatului i-ar putea interesa pe diabetici, totusi, trebuie retinut ca diabetul impune efectuarea de teste glicemice cu o anumita periodicitate. Producatorul doreste, de asemenea, sa puna la punct un procedeu similar pentru realizarea de teste pentru depistarea HIV.
Pe langa faptul ca se renunta la ac si intepatura, aparatul permite fiecaruia de a-si realiza singur, acasa, prelevarea de sange si, apoi, sa transmita proba la un laborator pentru analiza. Totusi, exista si o intrebare legata de lantul de frig, respectiv de asigurarea conditiilor in care este tinut sangele pana ajunge la laborator.
In prezent, probele de sange sunt refrigerate si trebuie mentinute la aceeasi temperatura pana sunt analizate.
Potrivit comunicatului Universitatii Wisconsin-Madison, societatea producatoare trebuie sa solicite autorizatia de comercializare de la Food and Drug Administration (FDA) pana la finele lui 2015 si intrarea pe piata din 2016.