Senatorul Laurentiu Florian Coca a sustinut o DECLARATIE POLITICA intitulata "Prezervarea resurselor de apa", pe care o puteti citi in continuare.

In 1993, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a declarat data de 22 martie drept Ziua Mondiala a Apei. Anul acesta, sistemul ONU - in stransa colaborare cu statele membre si alte parti interesate - atrage atentia asupra interdependentei dintre apa si energie, dar si a inechitatilor sociale. Acestea estimeaza ca un miliard de oameni din intreaga lume, adica unul din sapte persoane, nu are acces la apa potabila, la instalatii sanitare adecvate, la hrana suficienta si/sau energie electrica. Deficitul de apa este o problema din ce in ce mai mare in lume, care se agraveaza odata cu schimbarile climatice si cresterea populatiei. Pana in 2050 se estimeaza ca peste 2 miliarde de oameni vor locui in tari sau regiuni cu acces redus la apa potabila.
Si romanii au sarbatorit saptamana trecuta, alaturi de intreaga planeta, Ziua Mondiala a Apei. Evenimentul cel mai reprezentativ s-a desfasurat in Piata Universitatii din Bucuresti si a fost sustinut de marele canoist roman Ivan Patzaichin.
Reamintesc ideea ca Ziua Mondiala a Apei se sarbatoreste inca din anul 1993, iar de atunci participantii promoveaza diverse activitati ce au ca scop prezervarea resurselor de apa si accesul la apa potabila in comunitatile cu un nivel scazut de trai. Odata cu trecerea anilor, numarul de tari constiente de importanta acestei resurse si care se implica in gasirea splutiilor la utilizarea rationala a apei potabile a crescut, astfel incat ONU organizeaza in fiecare an discutii si conferinte centrate pe o anumita tema.
In trecut s-au discutat probleme precum poluarea, lipsa apei si a alimentelor in comunitatile sarace si impactul dezastrelor naturale asupra mediului si a asezarilor umane.
In anul 2014, s-a discutat si se va mai dezbate tema privind rolul apei ca sursa de energie.
Cum apa joaca un rol esential in supravietuirea omenirii, este necesar ca toata lumea sa protejeze aceasta resursa inestimabila a Pamantului. Astfel este necesar ca orice persoana, orice societate comerciala sa reduca, pe cat posibil, consumul de apa. Expertii in materie ne avertizeaza ca in cateva decenii, apa va deveni o resursa la fel de pretioasa ca petrolul.
Noi riscuri si procese economice vin sa afecteze resursele de apa. De mai multa vreme se stie ca daca incalzirea globala va continua in acelasi ritm, aprovizionarea cu apa dulce ar putea sa scada, deoarece apa ghetarilor se va amesteca cu apa din oceane si va deveni prea sarata pentru a putea fi folosita.
Stimati colegi, prin declaratia mea am dorit ca si senatorii Romaniei sa dea un semnal pozitiv pentru stimularea aplicarii celor mai bune metode si tehnologii de economisire si de imbunatatirea a calitatii apei, de prezervare a resurselor de apa potabila, de producerea a energiei pe care apa ne-o poate furniza si pentru ca si generatiile viitoare sa se bucure de miracolul acestui element vital pe care ni l-a daruit natura.