Mariustuca.ro / Apa de javel, folosita pentru dezinfectarea unor obiecte, provoaca sinuzita, otite, pneumonii in cazul copiilor
(Autoare: Magda Marincovici)
Apa de javel, solutie apoasa de hipoclorit de sodiu, folosita ca dezinfectant in activitati domestice mareste riscul infectiilor ORL (nas-gat-urechi) si respiratorii, mai ales in cazul copiilor, demonstreaza un studiu publicat in revista Occupational and Environmental Medicine. Apa de javel, folosita si in Romania, este eficienta pentru eliminarea urmelor de bacterii, dar s-a dovedit ca favorizeaza aparitia infectiilor ORL si respiratorii. Centrul pentru mediul inconjurator si sanatate din Belgia a efectuat un studiu in care au fost inclusi 9.102 copii cu varste intre 6 si 12 ani, din trei tari europene : Spania, Finlanda si Olanda, pentru a evalua impactul folosirii apei de javel in declansarea infectiilor ORL si respiratorii (sinuzita, bronsita, otite, gripa, pneumonii).
Autorii studiului au observat ca apa de javel nu este folosita in acelasi mod in cele trei tari.
- In Spania, apa de javel este folosita foarte frecvent (72%), in timp ce aceeasi substanta este folosita mult mai rar in gospodarii, in Finlanda (7%), explica dr. Lidia Casas, membru al Centrului pentru mediul inconjurator si sanatate din Belgia si co-autor al acestui studiu. In scolile din Spania, apa de javel se foloseste pentru curatenie, ceea ce nu se intampla in Finlanda.
Rezultatele acestei anchete au aratat ca numarul si frecventa infectiilor sunt mai mari in locuintele unde se utilizeaza in mod constant apa de javel atunci cand se face curatenie. Astfel, riscul de gripa creste cu 20%, de amigdalita (inflamarea bacteriana acuta a amigdalelor) cu 35%. Pentru a ajunge la aceste concluzii, cercetatorii au tinut seama de diversi factori de risc cum sunt tabagismul pasiv, prezenta mucegaiurilor etc.
Efectele iritante ale compusilor din apa de javel pot afecta caile respiratorii, facilitand infectarea florei locale. Pe de alta parte, produsele de curatenie ce contin apa de javel blocheaza reactiile imunitare ale organismului, spun cercetatorii.
- Este o problema de sanatate publica exacerbata si de publicitatea facuta acestor produse, subliniaza dr Lidia Casas, care mai spune ca sunt necesare si alte studii pentru aprofundarea acestor aspecte.