Inca din cele mai vechi timpuri, omenirea a sarbatorit cu fast trecerea intr-un nou an. Daca babilonienii sarbatoreau Anul Nou inca de acum 6000 de ani, in epoca moderna Revelionul a devenit unul dintre cele mai asteptate momente ale anului. Un eveniment sarbatorit diferit de fiecare popor in parte, in functie de caracteristicile culturale ale fiecarei tari.

Marcarea Anului nou este, fara indoiala, unul dintre reperele socio-culturale moderne, momentul in care bogatia spirituala a fiecarui popor se manifesta prin spectacole, parade, costumatii, toate bazate pe traditiile si credintele transmise si updatate de la o generatie la alta. In cele ce urmeaza vom afla, pe scurt, cum intampina oamenii din diverse zone ale planetei trecerea intr-un an nou.

Grecia - tortul de Anul Nou
O traditie greceasca, raspandita intre timp si la alte popoare, este tortul de Anul Nou. Ea este legata de sarbatorirea Sfantului Vasile care, potrivit legendei, era Episcop in Cezareea cand Prefectul de Capadocia si-a manifestat intentia de a prada orasul. Vrand sa previna aceast lucru, Sf. Vasile a adunat de la oameni bijuterii si bani cu gandul de a-i da prefectului. Ulterior, jefuitorul s-a rusinat si a renuntat la planul sau. Deoarece sfantul nu mai stia cui ii apartine fiecare bijuterie sau moneda, a facut mici placinte in care a introdus bijuteriile si banii oamenilor. Spre bucuria Sfantului Vasile, s-a petrecut insa o minune, fiecare alegand exact bucata in care se gasea bunul sau. Astfel, din acea zi a ramas traditia conform careia se ascunde in tort un mic obiect, iar persoana care il gaseste este considerata norocoasa.

Danemarca
De Anul Nou, in Danemarca, oamenii obisnuiesc sa sparga la usa vecinilor si amicilor vase vechi, farfurii si pahare, care simbolizeaza anul care a trecut. Se considera ca familia care are cele mai multe cioburi in fata usii va avea parte si de cel mai mult noroc.

Spania
La miezul noptii se mananca 12 boabe de struguri, una pentru fiecare luna a anului ce soseste. Traditia spune ca fiecare boaba mancata semnifica noroc in luna respectiva.

Irlanda - Vascul si vantul
In Irlanda, fetele singure cred ca noaptea dintre ani este un prilej sa-si gaseasca adevarata dragoste. Ele asaza vasc sub perna visand la momentul magic cand isi vor cunoaste alesul. De asemenea, vascul alunga si spiritele rele. In materie de politica, in Irlanda se crede ca vantul din noaptea dintre ani poate prezice viitorul tarii. Daca bate dinspre vest aduce bunastare, daca bate dinspre est, britanicii vor domina politica.
Madeira - 12 smochine
Insula Madeira din Portugalia detine recordul pentru cea mai fastuoasa petrecere de Anul Nou. In 2007 s-au lansat cate 8.000 de artificii pe minut pana s-a ajuns la un cumul de 600.000. Turisti din intreaga lumea se aduna pentru a urmari spectacolul ametitor. Aici exista obiceiul ca in noaptea dintre ani sa se manance 12 smochine, care simbolizeaza 12 dorinte pentru anul ce vine.

Europa - calcarea pragului casei de catre un barbat
In multe regiuni din Europa s-a pastrat traditia ca primul care paseste in casa cuiva dupa miezul noptii sa aduca un dar, o moneda pentru prosperitate, o paine pentru indestulare, sare pentru savoare sau tarie pentru voie buna. Se prefera ca acest "first footer" sa fie barbat cu parul inchis la culoare.

SUA - Sarutul de la miezul noptii
Foarte cunoscut in lume, datorita filmelor hollywoodiene, este obiceiul americanilor - obicei preluat de aproape toti locuitorii planetei - de a impartasi un sarut pasional cu persoana iubita la miezul noptii. Se spune ca acest gest va sterge amintirile neplacute ale trecutului, deschizand calea catre un viitor incarcat de dragoste.

Mexic - scoaterea bagajelor la usa
In Mexic se intalnesc mai multe superstitii. Printre acestea, scoaterea bagajelor afara pentru calatorii bune in anul ce vine sau agatarea unor figurine in forma de oaie pe clanta usii pentru prosperitate. De asemenea, mexicanii comunica de Anul Nou cu spiritele mortilor. Spiritismul are baze legale si o sesiune costa in medie in jur de 15 dolari...

Chile - Revelion alaturi de rudele moarte
Chilienii, mai precis locuitorii orasului Talca, isi sarbatoresc Anul Nou alaturi de rudele moarte. Portile cimitirului se deschid la orele 11 noaptea, iar localnicii sunt intampinati de muzica clasica in surdina si de lumini fade, transformand cimitirul intr-un loc festiv.

Ecuador - papusile simbolice
In ultima zi a anului, in fiecare gospodarie se fabrica o papusa din ziare, haine vechi si rumegus. Ea simbolizeaza El Ano Viejo (anul vechi). Pe fata i se pune o masca ce sugereaza un personaj antipatic cunoscut (politician, celebritate, desen animat). La miezul noptii, papusa este umpluta cu petarde, artificii si material combustibil si i se da foc. Arderea este intampinata cu multa bucurie deoarece semnifica distrugerea a tot ceea ce a fost rau in anul precedent. In schimb, anul vechi este reprezentat de un barbat. Acesta va disparea si va lasa in urma "vaduve". De aceea, chiar si in marile orase precum Quito, apar pe strada oameni imbracati in negru carora se zice ca este bine sa le dai dulciuri sau alte mici atentii. Tot in aceasta tara exista si superstitia ca lenjeria galbena purtata de Revelion aduce optimism anul urmator.

Puerto Rico - galetile cu apa
La miezul noptii, copiii arunca galeti cu apa pe geam pentru a goni spiritele rele din casa.

Brazilia - lenjerie intima pestrita
Brazilienii intampina noul an cu lenjerie intima foarte colorata. De obicei se poarta nuante vesele de rosu si galben in speranta atragerii norocului si a unui posibil partener. Dorintele de avere si dragoste se exprima prin intermediul lenjeriei. Pe bulevardul Paulista sunt aprinse focuri in aer liber la miezul noptii. Intr-o astfel de sarbatoare, focurile de artificii sunt vestitoarele Noului An.

Filipine - aruncarea monezilor
Vesmintele cu buline si mancarurile in forma rotunda par sa fie alegerea filipinezilor pentru cumpana anilor. Acestia cred ca vor avea parte de prosperitate pentru ca punctele rotunde invoca monedele. De asemenea, aruncarea monezilor la miezul noptii semnifica belsug, cresterea veniturilor.

Vietnam - cele 12 divinitati
Revelionul in Vietnam se numeste Giao Thua si reprezinta una dintre cele mai importante traditii in credinta locala. Potrivit acesteia, se considera ca in Rai exista 12 divinitati care se ocupa cu tot ceea ce se intampla pe Pamant. In fiecare an este responsabila cate o divinitate, pe rand, Giao Thua fiind momentul in care o divinitate preda conducerea urmatoarei zeitati.

China si Vietnam - indulcirea statuetelor din casa
In China si Vietnam traditiile sunt similare. Anul Nou trebuie sa gaseasca casa curata si decorata deoarece numai in acest fel zeitatea numita Tsao-Chun (zeul care vegheaza asupra treburilor casnice) va fi multumita. De Anul Nou aceasta se va ridica catre cer pentru a povesti Imparatului de Jad despre ceea ce a facut rau si bun fiecare membru al familiei. Acestia il pot imbuna daca pun miere sau zahar pe buzele statuetelor divinitatii, obiecte nelipsite din casele lor.

Japonia - purificarea prin ras
Traditia japoneza spune ca omul este capabil sa faca 108 pacate de-a lungul vietii. De aceea, la miezul noptii clopotele bat de 108 ori pentru a alunga tot atatea rele cate pot fi comise. Dupa ce acestea se opresc, toata lumea incepe sa rada, considerandu-se ca rasul alunga spiritele rele. Casele sunt impodobite cu crengi de bambus sau pin si decorate cu funii, ferigi si alge marine pentru noroc si viata lunga. Copiii primesc cadouri mici care contin bani inauntru, numite otoshidamas.
Sursa: Q Magazine