MAGAZIN : Orase nemaivazute dar intalnite frecvent (Autor : ADRIAN-NICOLAE POPESCU)
Stancile insufletite

Pe cei mai multi, gandul ca o stanca uriasa ar putea sa se prabuseasca oricand peste casele lor i-ar nelinisti. Insa cei 3.000 de locuitori din Setenil de las Bodegas, un orasel spaniol din provincia Cadiz, traiesc in cladiri sapate in piatra, intr-un defileu format de raul Trejo.
Raul Trejo coteste brusc, la nord-vest de orasul Ronda, aflat in provincia Malaga. Zona dominata de stanci abrupte, situata la putin peste 150 de kilometri de Cadiz, nu pare cel mai potrivit loc pentru intemeierea unei asezari. Cercetatorii au descoperit insa ca pestera Cueva de la Pileta, din apropiere, a fost locuita inca din paleolitic (acum 20.000 de ani). Localnicii au profitat de carsturile spectaculoase si si-au amenajat casele largind pesterile si unind peretii deja existenti.
Stancile care par suspendate deasupra cladirilor si fatadele albe ale caselor ce stralucesc sub soarele Andaluziei au facut ca Setenil de las Bodegas sa devina una dintre opririle interesante de pe Ruta de los Pueblos Blancos (traseul satelor albe). Poate ca nu e tocmai usor sa locuiesti printre pietrele abrupte, insa, asa cum aveau sa descopere localnicii mai tarziu, pe cat de greu e de amenajat o astfel de asezare, pe atat de dificil e de distrus si de ocupat.
Conform traditiei, denumirea de Setenil e derivata de la sintagma septem nihil (de sapte ori nimic), care aminteste de cele 7 asedii de care au avut nevoie crestinii ca sa inlature ocupantii mauri. A doua parte a toponimului, Bodegas (crame, in spaniola), ar fi fost adaugata ulterior, dupa venirea colonistilor spanioli, cand productia de vin a devenit una dintre ocupatiile principale din localitate.
In acelasi timp, asezarea e cunoscuta si pentru mezelurile pe care le fac localnicii, dar si datorita livezilor de maslini si migdali plantate de arabi si a vitei-de-vie, introdusa de colonistii spanioli. Recent, orasul a devenit o destinatie turistica interesanta in Andaluzia, fiind intesat de baruri, restaurante si cafenele inedite, sapate in stancile din zona.