Senatorul Pop Liviu Marian a sustinut o declaratie politica cu titlul: "Odraslele prezidentiale sub aripa lui Tati", pe care o puteti citi in continuare.
Dupa cum bine stiti, astazi au inceput lucrarile celor doua comisii pe afacerea prezidentiabila Calarasi: una care vizeaza activitatea CEC, iar alta legata de terenurile din comuna Nana.
Astfel, pentru a face lumina in acest caz, activitatea Parlamentului va merge pe doua paliere: o subcomisie la Senat, la Buget-Finante, care are rolul de a analiza activitatea manageriala a CEC si o comisie comuna a Camerei Deputatilor si Senatului care va ancheta modul in care s-a facut improprietarirea la Nana si implicarea unor institutii ale statului pentru interesul privat al presedintelui.
Ca sa rezum, intriga din spatiul public care a trezit suspiciuni este urmatoarea: Ioana Basescu a cumparat in septembrie 2013 un teren agricol in suprafata totala de 291 hectare in comuna Nana din judet;ul Calarasi, dupa ce i-a fost acordat un imprumut de la CEC Bank de peste 1 mil. euro. Fiica lui Basescu a fost ajutata in achiziția creditului, de catre Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, si in achizitia terenului de catre procurorul DNA, Lucian Papici, si de consilierul prezidential pe probleme de agricultura, Adrian Radulescu. Papici a verificat daca sunt probleme legale cu terenul, iar Radulescu a gasit vanzatorul si suprafata compacta de teren.
Tin sa subliniez faptul ca PSD a dorit infiintarea unei comisii de ancheta pentru ca in spatiul public au aparut foarte multe nereguli in care au fost implicate institutii ale statului pe subiectul afacerii Nana. Chiar daca contractul fiicei presedintelui a fost facut public, au ramas o multime de semne de intrebare pe acest scandal public, care trebuie verificate.
De asemenea, trebuie precizat ca interesul opiniei publice nu vizeaza persoana Ioana Basescu, ci masura in care institutii ale statului au actionat - la presiunile directe ale presedintelui - pentru a facilita acordarea preferentiala a unui credit imobiliar si a facilita procesul de vanzare-cumparare.
Firul rosu al problemei pleaca din momentul in care Banca de Stat, CEC Bank, a carui Consiliul Director numit de PDL in 2011, acorda Ioanei Basescu un credit de peste 1 mil. euro. Apar urmatoarele date:
1. CEC Bank face EXCEPTIE in cazul fiicei presedintelui si majoreaza plafonul de creditare de la 2,8 mil. lei la 4,5 mil. lei.
2. Acorda dobanda preferentiala Ioanei Basescu. Dobanda normala - 6,73%; Dobanda pentru Ioana Basescu - 6,53%.
3. Supraevalueaza terenul cu 24%, de la 5,8 mil. de lei (cat a platit Basescu), la 7,2 mil. lei, cat a evaluat banca.
4. Aproba creditul in doar 5 zile si elibereaza banii in doar 9 zile.
Mai mult, se pare ca Ioana Basescu si-ar fi negociat imprumutul necesar pentru achizitionarea terenului agricol cu prim-vicepresedintele institutiei, Andrei Stamatian, si cu unul dintre cei trei vicepresedinti, Gheorghe Carabasan, care au fost numiti de PDL in cadrul institutiei atunci cand Gheorghe Ialomitianu era ministru al Finantelor.
Tot legat de numele Ioanei Basescu, dupa scandalul Nana, se intrevede un nou scandal public: modul in care iubitul acesteia a pus mana pe 10 mil. euro despagubiri, folosind niste acte false.
Despre ce este vorba?
Iubitul Ioanei Basescu, Radu Pricop a obtinut retrocedarea unui teren de 1 mil. euro si a fost despagubit cu o valoare inzecita, cu 10 mil. euro, de ANRP-ul condus la acea vreme de oamenii PDL. Raportul de evaluare al terenului a fost intocmit de firma bucuresteana Romcontrol, detinuta de catre sotul Andreei Paul, fiind cea mai mare despagubire data vreodata in judetul Arges si a doua la nivel national.
Acelasi Radu Pricop - iubitul Ioanei Basescu - a avut si doua contracte in 2010 cu Spitalul Universitar de Urgenta, in valoare de 400 mil. de lei vechi. Managerul Spitalului Universitar de Urgenta este argeseanul Catalin Carstoiu, finul presedintelui Basescu.
Asadar, observam cum de numele presedintelui Basescu sunt legate chestiuni de suspiciune legala care trebuie elucidate cat mai rapid posibil!
In acest caz, asteptam cu interes concluziile celor doua comisii infiintate, sa vedem atunci cum o mai reusi "Tati" sa-si intinda "aripile" ca sa-si protejeze odraslele.