Bogdan Tiberiu Iacob este autorul unei analize, publicata pe Inpolitics, intitulata "O STRATEGIE RISCANTA A PSD: ATACURILE LA FAMILIE", pe care o puteti citi in continuare.
O parte insemnata a opiniei publice a luat foc, pe buna dreptate, dupa unele declaratii fierbinti pe tema neimpinirilor familiale ale unor candidati, venite in ultima vreme dinspre oamenii lui Ponta; criticile presei vizeaza in principal autorii atacurilor, numai ca lucrurile stau altfel, in opinia noastra. Mai precis, e aproape cert ca asistam nu la derapaje individuale, ci la o strategie precisa de atac la adresa unor adversari ai premierului. O strategie precisa, dar nu si lipsita de riscuri majore.
E total improbabil ca strategii de campanie ai PSD sa nu fi observat un amanunt: in mod curios, mai mult de o treime (5 din 14) dintre candidatii prezidentiali actuali sunt necasatoriti. Unii sunt vaduvi, altii divortati, altii nu au fost niciodata casatoriti, dar au copii "din flori", cum se spune in popor.
Alti candidati, precum Iohannis, sunt casatoriti, dar nu au copii.
Cit despre Tariceanu, el are la activ si copii si nevasta, ba chiar un exces de neveste, cum ar spune Biserica.
Exista, deci, un potential front de atac pe aceasta tema, cu priza la o mare parte a romanilor, in special la publicul conservator ori mai putin educat.
O strategie pe care PSD-PDSR-FSN a folosit-o inca din 1990, cind raspindeau ca Radu Campeanu era patron de bordel la Paris, iar Corneliu Coposu traia cu Doina Cornea, in timp ce despre Emil Constantinescu, un clip electoral social-democrat din 1996 insinua ca are o amanta. Avind aceeasi scoala fesenista la baza, si Traian Basescu a folosit din plin, in campanii, atacul la familie ori la persoana, vezi relatiile gay ale lui Nastase, caseta porno cu Geoana samd.
Strategia PSD a inceput sa se manifeste acum cateva zile, odata cu anuntul deputatului conservator Codrin Scutaru privind apropiata lansare pe piata a legii familiei, "O lege care sa incurajeze romanii de bun-simt sa-si intemeieze o familie si sa-si creasca copiii in Romania" dupa cum s-a exprimat el.
O declaratie care pregatea, parca, iesirea la rampa a familiei Ponta, intr-o emisiune TV, unde sotia candidatului, Daciana, a trintit urmatoarea cugetare: "In spatele presedintelui trebuie sa stea familia. Noi nu am vorbit foarte mult despre relatia noastra, despre familia noastra. Am tinut-o in spatele camerelor. Din bun simt. Noi suntem o familie unita si care ne iubim si poate ca acum este momentul sa aratam lucrul acesta, ca sa ne cunoasca oamenii. Presedintele trebuie sa fie un om care are copii si stie pana la urma ce e bine pentru copiii lui. Iar ca tata, cred ca ia deciziile si in functie de acest aspect, sau mai bine zis, in primul rand in functie de acest aspect", a declarat Daciana Sarbu.
Aproape concomitent a venit si declaratia purtatorului de cuvint al campaniei lui Ponta, am numit-o pe Gabriela Vrinceanu Firea, cu atac direct, de aceasta data, la Klaus Iohannis: "Nu esti un om complet fara sa cresti un copil si consider ca, mai ales, acea afirmatie pe care poate a facut-o (sa spunem din greseala, dar ea ramane in spatiul public) si anume ca neinvestind in educatia copiilor a investit in imobiliare, domnul Iohannis practic a spus ceea ce gandea, ca intr-un fel pune mai mult pret pe investitia in imobiliare decat in educatia copiilor (...) In toate statele civilizate cei care doresc sa ajunga presedinti provind din familii complete, sunt casatoriti, au copii, au nepoti, au trecut prin toate etapele vietii". Firea a mai spus ca, in mod "categoric", faptul ca Iohannis nu a infiat copii este un defect pentru un viitor presedinte.
Ca o paranteza, faptul ca insusi fondatorul PSD, Ion Iliescu, nu ar fi "un om complet" dupa aceste standarde nu e o gafa, ci o paguba colaterala asumata, la urma-urmei pesedistii se basicasera serios acum doi ani, cind Gigi Becali decretase la TV ca "Ion Iliescu nu are dragoste, nu are credinta, nu are copii".
Revenind, a doua zi, celalalt purtator de cuvint al PSD, Dan Sova, a mers pe aceeasi linie, sarind, de aceasta data, la gitul Elenei Udrea, despre care a afirmat public ca "va trebui sa isi clarifice relatia cu Traian Basescu".
"Cred ca este o relatie pe care toata lumea si-o doreste lamurita, mai ales de cand a iesit doamna Udrea si ne-a lasat pe toti cu gura cascata, ca ne-a zis ca va fi Prima Doamna. Eu nu am inteles la ce s-a referit. Asa a declarat dansa", a spus Sova.
Coincidenta?
Greu de crezut, mult mai probabil e, cum spuneam, ca asistam la o strategie de campanie dupa toate regulile.
Pe marginea ei se pot face, insa, doua observatii majore.
Prima e aceea ca, daca a ajuns sa recurga la asemenea atacuri, puterea poate fi suspectata de panica in sondaje.
A doua e ca deschiderea unui front "familial" comporta multe riscuri pentru toti candidatii. Nu de alta, dar daca vreunui adversar i-ar trece prin cap sa raspunda cu aceeasi moneda, ar avea marfa pe alese din evenimentele ultimilor 10-12 ani. Ca doar Tariceanu nu detine monopolul zburdalniciei in materie de experiente amoroase...